Hardware

Det Kongelige Bibliotek tilbyder gratis 3D-print

Det Kongelige Bibliotek har i halvandet år tilbudt fri og gratis adgang til 3D-print, og brugerne står i kø. Biblioteket har netop investeret i sin tredje printer.

En teknologi-interesseret biblioteksdirektør var egentlig det eneste, der skulle til, for at Det Kongelige Bibliotek i København i januar 2013 som det første universitetsbibliotek herhjemme kunne begynde at tilbyde sine brugere adgang til at printe i 3D. 

– Der var ikke fra starten formuleret en bestemt strategi for anvendelsen af 3D-printeren. Det var mere et spørgsmål om, at det kunne være spændende at inkludere den som en af de mange tjenester, vi tilbyder på biblioteket, fortæller Lene Wendelboe, cand.scient.bibl. og ”Tovholder for Formidling” på Det Natur- og Sundhedsvidenskabelige Fakultetsbibliotek (KUB NORD) på Nørre Alle.   

Fra den første dag har der været tryk på bookinglisterne til printerne og det både fra studerende, medarbejdere og folk, der kommer ind fra gaden. Den første printer er netop blevet suppleret med en ny, og en tredje er på vej. Da der ingen formelle krav er til anvendelsen – som oven i købet er gratis inklusive materialer – er 3D-printerne på biblioteket et godt eksempel på, at privatpersoner i langt højere grad end tidligere har fået adgang til teknologien.

– Filamentet er ikke så dyrt, og det ville koste for meget i administration at køre med brugerbetaling. Vi har valgt at betragte 3D-printerne som et tilbud til brugerne på linje med de computere, der er opstillet til fri afbenyttelse, forklarer Lene Wendelboe.

Prototyper og proteinmodeller

Mangfoldigheden i ”produktionen” på 3D-printerne er stor: model af et hus til demonstration af lysindfald, prototyper på nye typer reagensglas, proteinmodeller, model af en berømt meteorit - og så de mere private anvendelser: julepynt, et sæt manchetknapper til en fødselsdagsgave, en ”reservedel” til et IKEA-skab, kageforme og en citronpresser! Ud over studerende fra Naturvidenskab og Sundhed vælger også mange arkitekt- og designstuderende at trække på gratistjenesten. Derudover anvender biblioteket selv printerne til diverse formål.

– På et tidspunkt skulle vi have nye nøgleringsholdere til vores skabsnøgler, og vi valgte at producere dem selv, fortæller overassistent Jannie Løk Jensen, der sammen med Lene Wendelboe og en tredje kollega er ansvarlige for supporten af 3D-printerne.

Egenproduktion af printerdele

På bedste RepRap-vis har Jannie og hendes kolleger selvfølgelig også selv produceret nogle af reservedelene til printerne. En vippearm til motordelen i printeren og en spoleholder er blevet produceret ved hjælp af filer hentet på nettet.  

Printerne er nemme at betjene, og brugerne er meget selvkørende. Hvis der bliver kaldt på hjælp, er det typisk på grund af problemer med filamentet, der snor sig sammen på spolen. En del brugere printer emner ud fra filer hentet på nettet, mens andre kaster sig ud i at designe i et 3D-modelleringsprogram som SketchUp.

Den første printer, der blev indkøbt, var en MakerBot, den anden en FlashForge, og den tredje, der endnu ikke er ankommet, er en Leapfrog. Det er en bevidst strategi ikke at lægge sig fast på et bestemt mærke, da man ønsker at få så varieret en erfaring som muligt. 

Udvikling mod FabLab

Det Kongelige Bibliotek har tradition for at være pænt langt fremme i skoene rent teknologisk. Fakultetsbiblioteket på Nørre Alle har for eksempel kørt en ”e-only”-strategi siden 2010, hvilket betyder, at der udelukkende indkøbes e-bøger, medmindre det er en vigtig titel, som kun findes som trykt materiale. Derudover giver det også mulighed for at stille et meget stort antal titler til rådighed elektronisk og først indkøbe en bog, når en bruger klikker på den for at få adgang. Satsningen på e-bøger har været så stor en succes, at de andre fakultetsbiblioteker under Det Kongelige Bibliotek også bruger en stadig større del af deres budget til e-bøger. 

3D-printerne er også første trin i en udvikling i retning af at indrette et egentligt FabLab/Makerspace (KUB Nørd) i en del af biblioteket på Nørre Alle. Det forventes at give brugerne adgang til diverse udstyr, såsom en meget kraftig computer til at køre de tunge CAD-programmer, Rapsberry Pi, Lego Mindstorms og Arduino. Denne udvikling er ifølge Jannie Jensen meget logisk.

– Biblioteket er i stadig højere grad blevet et arbejdssted, hvor de studerende tilbringer hele dagen, og hvor det giver mening at give dem adgang til de nye teknologier. Samtidig gør det også biblioteket til et rigtigt spændende sted at arbejde, siger hun.

Se yderligere information på kubis.kb.dk/3dprinter, kb.dk/da/kub/fag/natsund og facebook.com/kubnord.