Uddannelse, Hardware

Digital suverænitet i EU

Europa skal bruge omtrent 20 procent af EU’s gigantiske genopretningsfond efter coronakrisen på en massiv digital omstilling. Det svarer til 1.100 milliarder kroner, som ifølge EU-kommissionens næstformand, Margrethe Vestager, skal sikre digital suverænitet i Europa over de kommende ti år.

”Vi har set det åbenlyse behov under pandemien. Vi er nødt til at blive mindre afhængige af andre, når det gælder nøgleteknologier”, siger hun til Politiken.

En vigtig søjle i EU’s nye plan bliver at øge produktionen på computerchips, hvor USA og Kina er førende. I 2030 skal mindst en femtedel af de nye generationer af halvledere produceres i Europa. Det svarer til en fordobling fra i dag, hvor hollandske ASML og tyske Infineon er blandt de største i EU.

Investeringerne skal også sikre, at samtlige husstande i EU har adgang til 5G-højhastighedsforbindelser og forstår, hvordan man bruger moderne teknologi. Det skal sikre, at ingen EU-borgere efterlades på perronen. Samtidig skal EU fordoble antallet af nye unicorn-virksomheder, der på kort tid bliver mere end 6 milliarder kroner værd.

EU-Kommissionen vil hvert år offentliggøre en rapport, som skal følge op på planen og eventuelt justere den i en ny retning.

ohl