Studerende

PROSA støtter WikiLeaks’ rettigheder

Det er ikke kun WikiLeaks, der kan smide bomber. PROSA smed også én, da U35-udvalget i starten af december annoncerede, at PROSA kæmper for Wikileaks’ rettigheder. Men inden du eksploderer i forargelse, så læs videre og bliv klogere på, hvor grænsen går, når din fagforening lægger arm med de store drenge.

Gløgg og æbleskriver måtte stå standby, da de to PROSA/STUD-medlemmer Christian Panton og Vidir Valberg Gudmundsson satte december måned i gang.
I U35: ungdomsudvalget søsatte de et WikiLeaks-mirror, efter at Amazon den 1. december kastede WikiLeaks ud fra deres platform. Og så gik det ellers stærkt. For hvad må, kan og vil PROSA? Og hvorfor røre ved en sag, der i forvejen er rødglødende?

Det handler om frihed på nettet
En af PROSAs mærkesager er at kæmpe for det frie internet. Derfor lå den også lige til musearmen, da U35-udvalget i december måned besluttede sig for at give Wikileaks kunstigt åndedræt.
“Den virtuelle verden har for mudrede retsprincipper,” lyder det fra Vidir, der finder det stærkt chikanerende, når USA vil lukke WikiLeaks.
PROSAs angreb faldt derfor tungt og hurtigt efter en ok-melding fra PROSAs formand, Niels Bertelsen.

Den kritiske røst
Før Christian og Vidir vidste af det, ringede telefonen fra TV 2. Som Christian selv udtrykker det: “Vi ramte det helt rigtige tidspunkt.”
Men også PROSAs medlemmer ville være med i debatten. Inde på PROSAs hjemmeside, under temaet WikiLeaks, ligger næsten 200 kommentarer, hvilket topper debatten i prosa.dk’s historie.
Diskussionen går på PROSAs ret til at støtte en organisation, der kan have snavs under neglene. Derfor vil Christian og Vidir gerne slå fast, at de ikke tager stilling til WikiLeaks indhold, men kun deres ret til at eksistere på nettet.

PROSA kæmper imod censur
For Christian og Vidir er det åbenlyst, hvorfor U35-udvalget og PROSA skal gå ind i denne sag. PROSA har øremærket kampen mod censur på nettet, og derfor skal der reageres, når de tunge kræfter lægger pres på internettet. Der er nærmest kinesiske tilstande, mener de to PROSA/STUD-medlemmer.
Det stemmer ikke overens med PROSAs ønsketænkning, når Amazon, Paypal, Visa, Mastercard vender ryggen til WikiLeaks. Det stinker af censur, mener Christian og Vidir og tilføjer på PROSAs hjemmeside:
“Vi accepterer ikke den form for retstilstand, disse handlinger har bragt med sig. Det skyldes særligt, at det kan være os som it-folk, der i fremtiden bliver presset til at foretage lignende begrænsninger af elementære frihedsrettigheder.”

Kun en dansk dommer kan knuse spejlet
Hammeren skal falde på dansk jord, før Christian og Vidir vil tale om at stoppe deres mirror. Men chancen er minimal. Over 100 juridiske sager har endnu ikke truet WikiLeaks. Så hverken Christian eller Vidir ser meget fidus i, at nogle skulle kunne gå i duel med WikiLeaks rettigheder.
“De har over 2.000 mirrors over hele verden, så de er ret godt dækket ind,” fortæller Christian Panton. Da Christian og Vidir sammen med U35-udvalget besluttede sig for at lave et mirror, havde WikiLeaks mellem 20 og 50 mirrors.
Så selvom wikileaks.com og wikileaks.org ikke skulle fungere helt optimalt, er der rigeligt med chancer. Prøv for eksempel wikileaks.nl eller PROSAs mirror: wikileaks.prosa.dk

Du betaler ikke for PROSAs støtte - men det kan du!
Det er U35’s frivillige arbejdskræfter, der står bag oprettelsen og vedligeholdelsen af PROSAs mirror. Og er du derfor hverken enig eller uenig, så kan du glæde dig over, at din støtte også er neutral.
Men er du ligesom Christian og Vidir en smule ophidset over, hvordan verden behandler WikiLeaks. Så kan du donere penge til PROSAs indsamling. Foreløbig er der indsamlet 10.000 kroner. Men det kan blive endnu bedre, opfordrer Christian og Vidir:
“Vi har i U35 startet en indsamling til advokathjælp til WikiLeaks. Der er stillet en kuffert a la Olsen Banden op i receptionen i PROSA, København, hvor alle kan lægge bidrag uden at kunne spores via bankoverførsler. Er man ligeglad med potentielle bankoverførsler, er der en konto, hvor både medlemmer og ikke-medlemmer kan donere penge.”

Debatten har spredt PROSAs budskab
Selvom PROSAs støtte har fået blandede meldinger fra medlemmerne, glæder det alligevel formand Niels Bertelsen, der mener, at hele debatten har fået et positivt udfald. På PROSAs hjemmeside siger han:
“Vi har fået skaffet en god debat om et af vores indsatsmål, nemlig kampen for det åbne og frie internet. Mange medlemmer har støttet op omkring initiativet. Debatten har også medført, at flere andre er kommet på banen. Der er kommet debat flere andre steder, og mange støtter både synspunterne om den frie tilgængelighed og etablerer spejlinger i Danmark og udlandet.”