Software, Digital forvaltning, Studerende

Danskere vinder guld i VM i skemalægning

Dennis Søren Holm og Rasmus Ørnstrup Mikkelsen, der er ph.d.-studerende ved DTU Management og forsker i matematisk modellering, har netop vundet guld ved VM i skemalægning ved at udvikle en algoritme, der kan løse planlægningsproblemer på universiteterne.

Hvad er udfordringen?

Der er utroligt mange faktorer, som spiller ind, når man skal lægge et kompliceret skema med mange interessenter. På et stort universitet er der faktisk så mange kombinationer, at det hurtigt overstiger antallet af atomer i universet. Det har stor betydning for universiteternes logistik og økonomi, at man kan få skemaer og lokaleplanlægning til at gå op. Overfyldte lokaler, dobbeltbookinger, dårlig ressourceudnyttelse og klager fra undervisere og studerende er nogle af de ting, man kan undgå, hvis man formår at lægge et optimalt skema.

Hvordan foregår VM?

VM i skemalægning går ud på at udvikle en algoritme, som kan lægge det bedste skema for et givent planlægningsproblem. Ud over Danmark var der hold fra Frankrig, Kosovo, Portugal og Schweiz i finalen. I år var opgaven at lægge skemaer for forskellige semestre på ti universiteter verden over, som har mange forskellige krav til, hvordan et godt skema ser ud. Vi skulle placere universiteternes undervisning i form af forelæsninger og øvelser i forskellige rum på forskellige tidspunkter til forskellige hold studerende. Konkurrencen er foregået hen over et helt år, hvor vi løbende fik nye datasæt.

Hvor meget regnekraft kræver det?

Arbejdet består i at opstille millioner af ligninger med millioner af ukendte variabler og så finde frem til den bedste løsning. Da det sidste datasæt blev offentliggjort med kun ti dage tilbage, brugte vi 48 computere på DTU Computing Center, der hver har 256 GB RAM, og som regnede på fuld kraft i 10 dage. Det svarer cirka til, at 1.500 normalcomputere var i gang samtidig.

Hvad er næste skridt?

Vi deltager i Data Science for University Management, hvor vi sammen med MaCom og DTU undersøger, hvordan programmet Lectio, som bruges til skemalægning i gymnasier, kan videreudvikles til universiteter. Under coronakrisen skulle DTU både tage højde for afstandskrav, hvor kapaciteten blev reduceret med 50 procent, og et øget optag af studerende. Det gav os mulighed for at teste vores model i praksis, og vi hjalp DTU med planlægningen. Men algoritmen er så alsidig, at den kan bruges på alle universiteter – og mange andre brancher, der kræver seriøs planlægning.

International Timetabling Competition har fundet sted hvert andet år siden 2010.