Robotter gør kolleger mindre årvågne

Robotter og mennesker

Folk har en tendens til at være mindre opmærksomme på opgaver, når de arbejder sammen med en robot. Det viser en ny undersøgelse fra Berlin.

Forskerne fra Berlins tekniske universitet undersøgte, hvor mange fejl menneskelige kolleger opdagede i team, hvor der indgik robotter i opgaveløsningen. Her fandt forskerne tegn på 'social loafing' – hvor teammedlemmer arbejder mindre hårdt, hvis de tror, at andre vil dække for dem. Loafing kan oversættes til formålsløs brug af tid.

Teamarbejde kan være en blandet velsignelse. Ansatte kommer til at se robotter som en del af deres team. Hvor de mener, at en kollega – eller teknologien – fungerer særligt godt, eller hvor de tror, at deres eget bidrag ikke ville blive værdsat, har folk en tendens til at have en mere afslappet tilgang, siger Dietlind Helene Cymek, som er en af forfatterne til undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet 'Frontiers in Robotics and AI'.

Undersøgelsen viste, at tilliden til, at robotten selv ville finde fejl og lave færre fejl, betød, at de ansatte, som blev undersøgt, selv var mindre på vagt og opdagede færre fejl. 

> PROSA-netværk: Elektronik & Mekanik