Svindlere franarrer ældre borgere livsopsparingen

Netsvindel via mobiltelefon

Ifølge det Kriminalpræventive råd udsættes 150.000 danskere årligt for digital svindel. Her er PROSAs råd til, hvordan vi kan forebygge netsvindel i Danmark.


DR Kontant bringer i aften et indslag om netsvindel, hvor du blandt andet kan høre om Aase Edelsparre, som blev franarret 460.000 kroner via telefonsvindel til selv at overføre penge via sin netbank i Nordea. Aases historie er langt fra enestående, og knap 30.000 sager om økonomisk it-kriminalitet ligger i kø hos Politiet. Hertil kommer, at 150.000 danskere årligt udsættes for digital svindel. Men bedre forebyggelse ligger faktisk lige til højrebenet, fortæller it-politisk rådgiver i PROSA, Ole Tange: 

> Se Ole Tanges forslag til forebyggelse i denne video

”Svindlere er eksperter i at fremprovokere stressede situationer og skabe tillid hos ofret. Derfor foreslår vi, at borgere i det øjeblik, de er ved at overføre et beløb til en konto – som de ikke har overført til før – bliver eksponeret for en kort oplysningsvideo om it-svindel. Videoen skal forklare de mest gængse former for svindel, hvor overførsler er en del af svindlen. Det skal formuleres, så borgeren kan vurdere, om de lige nu er udsat for svindel. Efter videoen skal der være et døgnbemandet telefonnummer, som man kan ringe til, hvis man er i tvivl.