It-tendenser, Open Source, Software, Systemudvikling og systemer

Konference: Nu kommer der native code i browseren

Efter flere kuldsejlede forsøg gennem de senere år er der nu et seriøst bud på et projekt, der understøtter binær native code i browseren. Web Assembly er navnet og dækker over et samarbejde mellem nogle af de virkelig store spillere, heriblandt Google, Microsoft og Mozilla. En interessant krølle på projektet er, at det faktisk er startet som en uformel snak mellem udviklere i Silicon Valley og ikke på højt strategisk niveau.

Nick Bray, Chrome-udvikler hos Google, gav en grundig gennemgang af baggrund, principperne og roadmap for projektet i sit oplæg og pegede på det brede samarbejde som en vigtig grund til at være optimistisk. Men hvorfor native code i browseren? 

– Native code er hurtigere end JavaScript, og performance er en feature, der kan betyde, om noget virker eller ej, for eksempel i forbindelse med rendering af video, forklarede han.

Den helt store gevinst opnås ved, at man med native code kan understøtte shared memory multi-threading. Dog vil man ikke være klar med det i den allerførste version, der er planlagt til engang i løbet af 2016. Her vil Web Assembly blive oversat til JavaScript, hvilket også betyder, at browsere, der ikke understøtter Web Assembly, kan køre det, bare langsommere, end hvis man tog den binære kode direkte ind i browseren.

Se Nick Bray's oplæg her. Tjek også Web Assembly på Github: https://github.com/WebAssembly