Fagforeningernes rolle, Uddannelse

SDU stopper ulovlige aftaler med fagforeninger

Som det tredje store universitet har Syddansk Universitet (SDU) sat en stopper for en udbredt praksis, hvor fagforeninger og a-kasser har betalt mange tusinde kroner for at få eksklusiv adgang til at markedsføre sig over for de studerende ved studiestart for at skaffe nye medlemmer. For nylig har Københavns Universitet og Aarhus Universitet også gjort op med de særlige sponsoraftaler.

I et brev til dekanerne på SDU skriver rektor Henrik Dam, at nogle af de aftaler, der er indgået, indeholder vilkår om, at andre faglige organisationer skal udelukkes fra studiestartsarrangementerne eller ikke må anbefales.

”Det vil sige en form for eksklusivaftaler”, fastslår Henrik Dam, der først blev opmærksom på problemet, da Prosabladet søgte om aktindsigt i sagen.

”Universitetet skal optræde neutralt i forhold til fagforeninger og kan ikke lovligt varetage fagforenings- og organisationsmæssige interesser”, skriver Henrik Dam, der understreger, at alle organisationer fremover skal behandles ”lige og ordentligt”.

Præmier og gaveregn

De omstridte aftaler indeholder i hovedtræk, at en fagforening eller a-kasse yder et sponsorat til studiet på flere tusinde kroner samt gaver og præmier, mod at de til gengæld får mulighed for at deltage i studiestarten for at hverve medlemmer. I visse tilfælde får de studerende en kontant bonus, hvis de skaffer et vist antal medlemmer.

”Aftaler om, at andre foreninger skal udelukkes fra studiestartsarrangementerne, strider mod lighedsgrundsætningen, idet der er tale om en forskelsbehandling af de faglige organisationer, der ikke er sagligt begrundet”, skriver Henrik Dam.

PROSA-formand Niels Bertelsen er glad for, at der nu bliver ryddet op i eksklusivaftalerne og ser frem til, at de studerende igen får adgang til faglig sparring med de fagforeninger, der er relevante for de enkelte studier.

– Det må aldrig være sådan, at det kun er fagforeninger med de største økonomiske muskler, der kan komme i dialog med de studerende. Fra PROSAs side handler det om at sikre, at de studerende kommer i kontakt med den fagligt mest relevante fagforening, så de får den mest kompetente rådgivning, siger Niels Bertelsen.

Prosabladet har tidligere beskrevet, hvordan særligt Akademikernes A-kasse (AKA) i 2018 har indgået adskillige sponsorater til en værdi af over 50.000 kroner på SDU. Beløbet stiger, jo flere studerende der melder sig ind i a-kassen. Aftalerne skal sikre ”positiv omtale af AKA” og har også klausuler om eksklusivitet: ”Akademikernes A-kasse har eksklusivitet som eneste A-kasse, der sponsorerer eller deltager ved arrangementer i forbindelse med studiestarten”, står der i kontrakterne.

Også Dansk Magisterforening (DM)/Magistrenes A-kasse (MA) har indgået en række kontrakter, hvori det hedder, at ”rusvejlederne/tutorerne skal tale positivt om DM under studiestarten og må ikke anbefale andre a-kasser eller fagforeninger”.

ohl