Ansættelsesforhold, Fagforeningernes rolle

Arbejdsretten: Fyring af nyvalgte tillidsfolk ulovlig

Det koster en arbejdsgiver en bod på 250.000 kroner at opsige to medarbejdere, der netop var blevet valgt som tillidsrepræsentanter.

"Stor og vigtig sejr for retten til at organisere sig er afsagt i Arbejdsretten”, skrev Lizette Risgaard på sin Facebook-side i midten af marts.

Lizette Risgaard er formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), som PROSA er medlem af, og det, hun henviser til, er en sag, hvor et byggefirma havde opsagt to ansatte. De ansatte, der var portugisiske brobyggere, havde meldt sig ind i 3F og hjalp deres kolleger med at forstå det danske system og dets regler.

Den 10. december blev de ifølge arbejderen.dk valgt til tillidsrepræsentanter af kollegerne på dagholdet. Men blot to dage senere blev de fyret uden varsel, og en planlagt afstemning på aften- og natholdet blev aldrig til noget.

Det så 3F som et angreb på foreningsfriheden, og kort før jul blev sagen rejst som en hastesag i Arbejdsretten. Rettens konklusion var, at opsigelsen var ulovlig.

De syv dommere, som har vurderet sagen, mener ifølge arbejderen.dk, at opsigelsen af de to medarbejdere hænger sammen med deres medlemskab af fagforbundet 3F, og at der derfor var tale om en såkaldt organisationsfjendtlig handling. Virksomheden New Building Services skal derfor betale en bod på 250.000 kroner for den ulovlige opsigelse.

I sit Facebook-opslag kalder Lizette Risgaard Arbejdsrettens dom meget vigtig: ”Det er SÅ vigtigt, at vi beskytter retten til at organisere sig i en fagforening og naturligvis også at kunne stille op til valg som kollegernes tillidsrepræsentant. Den slags adfærd, hvor arbejdsgivere truer eller fyrer folk for at organisere sig for bedre løn og arbejdsforhold, er fuldstændig forrykt”.