It og samfund, It sikkerhed og kryptering

Estland er e-valgets frontløber

Borgerne i Estland har siden 2007 kunnet stemme til parlamentsvalget via internettet. År efter år har flere valgt at stemme online.

Som det første land i verden gav Estland mulighed for at stemme over internettet ved et parlamentsvalg for tre år siden. Esterne stemte ved hjælp af deres elektroniske borgerkort, der indeholder en chip, som sammen med to adgangskoder giver adgang til at stemme elektronisk. Men det er ikke første gang, at esterne har stemt elektronisk. Også ved kommunalvalget i 2005 var det muligt at afgive sin stemme online. I Estland har man kun oplevet fordele ved systemet, som flere og flere borgere vælger at benytte, når de skal stemme. De positive vurderinger kommer fra Tarvi Martens, program manager for e-valg i Estland.

– Vi begyndte ikke at bruge e-valg, fordi vi ville skifte til et andet system. Vi introducerede bare en metode mere til at stemme ved et valg. Hele grundlaget blev skubbet frem politisk allerede i 2002. Tre år senere var vi klar, siger han.

E-valg er bare en app

Estland er med sine 1,35 millioner indbyggere i front, når det gælder brugen af elektroniske løsninger til borgerne. Allerede i 1997 blev det såkaldte projekt ID-kort sat i gang. Kortet, som på mange måder ligner det danske Borgerkort, som aldrig blev en realitet på grund af massiv politisk modstand, er obligatorisk for alle borgere og indeholder digital signatur, e-mail-adresse, navn, CPR-nummer og alle andre væsentlige persondata.

Kortet kan anvendes til e-billetter, biblioteker, sygeforsikring og som kørekort. Det blev, efter en udviklings- og forsøgsperiode, lanceret i 2002. Allerede tre år senere lavede man det første forsøg med e-valg, og der har siden været afholdt fire afstemninger. Ved kommunalvalget i 2009 brugte mere end 100.000 estiske borgere borgerkortet til at afgive deres stemme elektronisk. Det svarer til 17 procent af alle afgivne stemmer.

– E-valg er bare endnu en app, der kan bruges som en del af ID-kortet. Det er ikke nogen fantastisk dræber-applikation, bare endnu en måde at bruge sit ID-kort på. Ret simpelt, så for os er der ingen tvivl om, at det fungerer, siger Tarvi Martens.

Ifølge den estiske projektleder var grunden til overhovedet at indføre e-valg at imødekomme forventningerne til brugen af ID-kortet fra borgerne om at kunne foretage sig rigtig mange ting med kortet på nettet.

– Der skulle ske noget, og heldigvis var det meget ligetil med den elektroniske infrastruktur, vi havde opbygget med ID-kortet. Det er grundstenen i e-valg-systemet og løser i et slag det væsentligste tillidsspørgsmål, når det gælder e-valg, nemlig, at alle er 100 procent sikre på, hvem der sidder ved computeren og afgiver en stemme, siger Tarvi Martens.

Danmark kan gøre det samme

Tarvi Martens forstår ikke, hvorfor man i et land som Danmark endnu ikke har indført e-valg, og han kan ikke se fordelene ved at basere et e-valg på opstillede computere ude på valgstederne, som Teknologirådets arbejdsgruppe netop har foreslået i sin rapport. Ifølge Martens fjerner det alle fordelene ved elektroniske valg.

– Der er ikke noget at være nervøs for med hensyn til sikkerheden. Det fungerer her i Estland, og fordelen er jo netop, at man kan stemme hjemmefra. Hvis jeg skulle gå ned på valgstedet for at trykke min stemme ind på en pc og derefter udskrive et print af min stemme, så ryger hele fordelen ved e-valg fuldstændigt, siger han.

Stem via mobilen

Tarvi Martens henviser til, at ID-kort er vejen frem, fordi sikkerheden i ID-kortet er baseret på et såkaldt e-token system, så kortet ikke kan misbruges af andre. Brugerne vil samtidig ikke være tilbøjelige til at låne deres kort ud, fordi det kan anvendes til mange ting. Estland har så gode erfaringer, at den unge nation allerede fra næste år går et skridt videre og giver borgerne mulighed for at stemme via mobiltelefonen. Dermed bliver Estland det første land, der tilbyder dette. Det estiske parlament har for nylig vedtaget et lovforslag, som også omfatter brug af mobiltelefoner til e-valg.

Den aktuelle debat i Danmark, som fokuserer på at indføre computerregistrering på valgstederne, vækker ikke begejstring set fra et estisk perspektiv.

Han vurderer, at computere på valgstederne er spild af penge og gør alting mere besværligt. Han anbefaler, at man fokuserer på brugervenlighed i stedet for.

– Vær vælger-venlig. Hyr de bedste sikkerhedsfolk og lad dem løse den umulige mission med sikkerheden. Det vigtigste led er at få udstedt ID-kort til borgerne med indbygget sikkerhed.

Det løser det ultimative spørgsmål med, hvem der sidder ved computeren. Resten er ret let og kan sammenlignes med at bruge internet til sine banksager, siger Tarvi Martens.