PROSA stærkt bekymret over tal om massiv skare af digitalt udsatte

Digitalt udsatte IT

Ny publikation fra Danmarks Statistik: 650.000 borgere eller 13 pct. af de 15-89-årige, ved ikke, hvordan man installerer en app, og én ud af ti vurderer slet ikke eller kun i mindre grad at være rustet til at bruge internettet med deres digitale kompetencer.

”Digitale internetbaserede løsninger får en stadig større rolle i vores liv og hverdag, og den digitale udvikling påvirker flere og flere af vores aktiviteter.” Sådan skriver Danmarks Statistik i indflyvningen til deres netop offentliggjorte publikation om borgernes it-anvendelse i 2022. Hvad man også kan læse er, at ca. 650.000 borgere eller 13 pct. af de 15-89-årige, ikke ved, hvordan man installerer en app, og at én ud af ti vurderer slet ikke eller kun i mindre grad at være rustet til at bruge internettet med deres digitale kompetencer. Det resultat finder PROSAs formand Niels Bertelsen stærkt bekymrende. Han siger:

Danmark er ifølge FN verdensmester i digitalisering, og i Danmark har vi en digitaliseringsminister, der taler for digital dannelse og afviser at indføre en borgerret til at være analog. Ministeren kalder det ligefrem at gøre borgerne en bjørnetjeneste. Men hvis 650.000 danskere ikke oplever, at de er rustet til den digitale verden, så skaber ministerens afvisning et problem, ikke blot for den enkelte borger, men for samfundet.

Læs om PROSAs holdninger lige her.

Dagbladet Politiken kørte i 2022 en artikelserie om ”digitalt udsatte”. Her beskrev de bl.a. et digitalt 80/20-samfund, hvor dem med orden i det digitale penalhus er med til at marginalisere det udsatte mindretal, der udover manglende evner og et foretrukket analogt liv heller ikke har adgang til udstyr og teknologi.

Læs Politikens artikelserie her (bag betalingsmur)

PROSA har længe fremført, at det er afgørende, at vi som samfund får taget ordentligt hånd om borgere, der er analoge. Både dem, der er analoge, fordi de ikke kan, og dem, der ønsker at være analoge. Der er et akut behov for, at vi får skabt alternativer for den borger, der uanset årsag, ønsker at være analog, og jeg synes, det er helt på plads, at vi alle får en ret til at vælge,” siger PROSA-formanden.

Publikationen fra 2022 viser også, at befolkningens brug af it karakteriseret ved:

  • Stort set alle er internetbrugere i dag, og den andel af de 16-89-årige, som aldrig har været på nettet, er faldet fra 14 pct. i 2010 til to pct. i 2022.
  • 85 pct. bruger sociale medier, en stigning fra 55 pct. i 2011 (16-74 år).
  • Især yngre synes, at miljøvenligt design og lavt energiforbrug er vigtigt, når de køber nye mobiler, tablets, pc’ere mv.
  • Ældre forbrugere sorterer i højere grad deres gamle telefoner, pc’ere, mv til elektronisk affald eller returnerer dem til forhandleren. De yngre forbrugere sælger eller forærer i højere grad deres brugte it-udstyr væk.
  • 98 pct. bruger kontantløse betalinger i 2022. Kortbetaling er mest udbredt med 97 pct. Den næstmest udbredte betalingsmåde er mobilbetaling med 84 pct., og 62 pct. betaler stadig med fysiske mønter og sedler en gang imellem.

Læs alle resultaterne her.