PROSA holder lukket for henvendelser den 1. maj, men du kan deltage i vores 1. maj-arrangementer (se mere under kurser)

It og samfund

Syvårige Bodil fik en Apple II af sin far

Norske Bodil Stokke, udvikler med hang til at revse eksisterende programmeringssprog og hobbyudvikle sine egne samt taler på GOTO 2013 i Aarhus, er et rigtig godt eksempel på, at man skal sætte tidligt ind, hvis flere kvinder skal vælge en karriere inden for it. Hun var syv år gammel, da hendes far en dag forærede hende en Apple II, og det blev afgørende for hendes karrierevalg – og liv.
Bodil Stokke var sammen med Trisha Gee, Eva Andreasson og Dan North, også talere på GOTO 2013, blevet inviteret af netværket Ada til møde i PROSAs lokaler i Aarhus for at tale om deres karrierer – og om, hvad man kan gøre for at få flere kvinder ind i it-branchen. Ada er et aarhusiansk netværk for kvinder, der arbejder i it-branchen, og traditionen tro havde man valgt at lægge et af de seks årlige netværksmøder i forbindelse med GOTO-konferencen. Spinoff-mulighederne er indlysende, og de fire paneldeltagere havde ikke tøvet med at sige ja til et aftenmøde på konferencens anden dag.

Mødte en fyr i bussen

Mødet blev indledt med en fortælling fra hver af paneldeltagerne om, hvordan de var ”endt” i it-branchen. Det udviklede sig til stærkt underholdende beretninger, til tider af høj standup-kvalitet, og var samtidig også et vidnesbyrd om, hvordan rene tilfældigheder kan have afgørende betydning for karrieren. Det blev måske bedst illustreret af Eva Andreasson, der på et direkte spørgsmål om, hvorfor det lige blev it, indledte svaret med ”Jeg mødte den her fyr i bussen…”.
Mødet i bussen førte til en karriere spækket med udvikling af nye teknologier som JRockit JVM og Java Garbage Collection, som Eva Andreasson holder to patenter på.
Dan North, agile troublemaker og et omvandrende entertainment-center med indhold, havde nærmest gjort en dyd af ikke at planlægge sin karriere, men havde mødt de rigtige folk på de rigtige tidspunkter af sit liv.
Trisha Gee havde klart mest struktur på sin karriere af de fire. På et tidspunkt valgte hun for eksempel at skifte fra webudvikling til den tungere databehandling på grund af den højere status og løn. Trisha er i dag udvikler hos MongoDB og en af de ledende figurer i Londons Java-community.

Red verden

De fire paneldeltagere kunne rimeligvis ikke levere opskriften på det trylleslag, der kunne trække flere kvinder ind i it-branchen, men der var bred enighed om, at man skulle starte meget tidligt med at gøre piger interesserede i emnet. Og hvis de gode eksempler og rollemodeller også er en vigtig faktor, kunne Ada næppe have valgt bedre paneldeltagere til deres møde.
Der var enighed om, at it ikke skulle kamufleres i bløde pakker med feminint tilsnit for eksempelvis at lokke flere kvinder ind på it-uddannelserne – ”sig det, som det er” var en klar melding fra salen, som dog også leverede forslag til, hvad man rent kommunikationsmæssigt kunne gøre for at få kvinder til at tænde på it: ”Unge kvinder vil gerne redde verden, så de bliver advokater eller læger. Fortæl dem, at de kan bruge it til at redde verden, så skal de nok komme!”
Tjek sites.google.com/site/adaaarhus/ for mere info om aktiviteterne i Ada eller kontakt forkvinde Helena Meyer på helena.meyer@gmail.com.