Få den rette løn på dit it-studiejob

Hvad er du værd? Mange studerende ved ikke, hvad de skal kræve i løn, når de søger et it-relevant studiejob. Læs her, om chefens grin skyldes, at du har underbudt dig selv.

Endelig. Slut med at folde Happy Meal-boxe på MacDonalds. Du har fået tilbudt et studiejob med relevans for din kommende karriere.

Nu skal I bare lige have aftalt lønnen og så i gang med jobbet. Men hvad skal du have? Lønnen skal gerne svare til dine kvalifikationer, hvilket den i mange tilfælde ikke gør.

I PROSA får vi flere spørgsmål fra studerende, som ikke ved, hvor meget de skal have i timen som studentermedhjælper i et it-job. PROSAs jurist Lisa Dalsager fortæller her, hvordan du skyder dig ind på det rette lønniveau.

Er det en offentlig eller privat virksomhed?

Offentligt ansat

I det offentlige er lønnen typisk lavere end i det private. Du er til gengæld ansat på en overenskomst med faste løntrin. En overenskomst giver ofte bedre arbejdsvilkår og frynsegoder. PROSA har overenskomst med mange statslige arbejdspladser, hvad angår it-job.

Studentermedarbejdere placeres ofte på løntrin 1, som betyder en timeløn på 141,60 kr.(2019). Som studentermedarbejder i det offentlige vil du løbende rykke op i løntrinene.

Privatansat

I det private kan du ofte få en højere løn. Lønnen er til forhandling og ligger ofte i størrelsesordenen 130-160 kr. Du skal være opmærksom på, at mange større virksomheder dog har en fast sats for aflønning af studentermedarbejdere, uanset hvilket studie du er på.

Hvor i landet er du ansat?

Hvor i landet, du er ansat, spiller også ind på timelønnen. I København, Aarhus og andre storbyer er timeprisen ofte højere end ude i udkantsområderne.

Hvad type arbejde er det?

Der er selvfølgelig forskelle på, hvilken type studiejob, du har, og hvad der ender i lønningsposen. Studerende, der ansættes inden for programmering og lignende "tunge" områder, er så efterspurgte, at deres timeløn ofte ligger højt i forhold til job inden for support og slutbrugerhjælp etc. Den samme tendens gør sig gældende for gruppen af færdiguddannede.

Se startlønninger for færdiguddannede i PROSAs lønstatistik: www.prosa.dk/loenstatistik

Arbejder du i et job, hvor du har samme ansvar og tunge it-arbejdsopgaver som de fuldtidsansatte, kan du i flere tilfælde kræve en sammenlignelig løn. 

Har du erhvervserfaring?

Erhvervserfaring er noget, der betyder rigtig meget for, hvad du kan kræve i løn. Faktisk så meget, at du næsten ikke på lønnen kan se forskel på, om du er studerende eller færdiguddannet. Dette kan skyldes, at en erfaren studentermedhjælper, jo ikke bliver mere værd for virksomheden, blot fordi sidste eksamen er bestået.

Hvad kan du forhandle om udover løn?

Når du forhandler løn, skal du kort sagt være grådig - dog realistisk. Husk på, at du ikke i din iver for at få presset lønnen op, glemmer at forhandle den fornødne frihed, så du kan passe dit studie og især op til eksamenstiden kan få ekstra fri.

Frynsegoder, du kan forhandle om: 

  • Betalt internetforbindelse
  • Betalt mobil
  • Bærbar computer
  • Økonomisk hjælp til studiebøger
  • Andet som giver mening for dig