It og samfund

50 år med løn og statistik

1970

Den allerførste linje i den allerførste udgave af Prosabladet fra januar 1971 lyder sådan her: "Siden PROSA startedes for snart fire år siden, er behovet for et blad stadig vokset, og hermed er bladet altså en realitet”.

Oplaget er på 1.000 blade, og i  ­spalterne bringes også den allerførste lønstatistik udarbejdet af PROSAs statistikudvalg, hvortil det noteres: ”Det skal med det samme anføres, at grundmaterialet er spinkelt, f.eks har kun 87 medlemmer besvaret spørgsmålene i det udsendte spørgeskema, hvis tilblivelse faktisk skyldtes en tilfældighed, hvorfor statistikken kun kan tjene det ene formål at vise, hvilke gennemsnitlige lønninger visse ­grupper indenfor PROSA oppebærer”.

Statistikken afspejler kun lønninger fra fem forskellige firmaer – blandt andet fra en transportvirksomhed, et servicebureau og en maskinleverandør.

Skribenten konstaterer da også ærligt: ”Tallene bedes behandlet med allerstørste forsigtighed (…), og det er med lettelse, at statistikudvalget kan oplyse, at en ny statistik (…) på et ­bedre, bredere grundlag er på vej.”

2020

PROSA er i øjeblikket i gang med at indsamle data til den 50. af slagsen. Sidste år oplyste 3.668 it-folk deres løn, og i dag er datagrundlaget så fyldigt, at man kan søge i statistikken baseret på blandt andet stillingsbetegnelse, geografi og sektor. Nyuddannede kan få oplysninger om startløn og løn fordelt på uddannelser, og it-folk kan sågar få et indeks over virksomhedernes lønniveau.

Nye tal offentliggøres til april.

Fra arkivet

Redaktionen dykker ned i gamle udgaver af Prosabladet på jagt efter nedslag, der siger noget om it-fagets utrolige udvikling.