Overenskomster

CSC-konflikten: En svær kamp at vinde

Et velforberedt CSC og en splittet fagbevægelse resulterede i, at PROSA mistede to overenskomster på CSC.

Den 4,5 måneder lange konflikt mellem PROSA og it-giganten CSC endte på den værst tænkelige måde: Med en dom i Arbejdsretten 23. juni mistede PROSA to ud af tre overenskomster og dermed forhandlingsretten og muligheden for at have tillidsrepræsentanter for cirka 750 medlemmer. I stedet tilsluttede CSC sig HK's landsoverenskomst med Dansk Erhverv.

Og PROSAs kamp mod CSC var umulig at vinde, mener arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Flemming Ibsen.

– CSC havde forberedt det hele ned til mindste detalje og var parat til at køre den helt ud. PROSA manglede til gengæld ledelse og en klar strategi, siger Flemming Ibsen.

Langt hen ad vejen havde PROSA ikke noget valg, da forbundet blev tvunget ind i konflikten med CSC's lockout af 120 medarbejdere 9. februar. Derfor var spørgsmålet i virkeligheden, hvor stor en reduktion i løn- og arbejdsvilkår, medarbejderne ville acceptere, mener Flemming Ibsen.

– De vilkår, man var omgivet af, betød, at CSC var i en ny konkurrencesituation, hvor medarbejdernes vilkår var uholdbare i længden.

Spændte buen for hårdt

Efter Flemming Ibsens mening endte man med at spænde buen for hårdt og satse for meget, da medlemmerne af PROSA/CSC stemte nej til det mæglingsforslag, der i sidste time før storstrejken var blevet forhandlet på plads af CSC, lokalafdelingen PROSA/CSC, PROSA og hovedorganisationen FTF.

– Det er klart, at PROSA vil forsvare medlemmernes løn- og arbejdsvilkår, men til gengæld skal man også tage bestik af situationen. Her var den eneste mulighed, at stemte man ikke ja, ville man tabe det hele på gulvet. Det handlede om at begrænse nederlaget og fastholde overenskomsterne, og det lykkedes ikke.

Udfaldet af konflikten har også sat fokus på det faktum, at der er flere fagforeninger, der organiserer it-folk, hvilket gjorde det sværere for PROSA at opnå støtte fra LO og gjorde, at CSC kunne udnytte, at HK var parat til at overtage overenskomsten, påpeger Flemming Ibsen.

– Konflikten viste, at det er vigtigt at være i en magtfuld hovedorganisation for at presse arbejdsgiveren, og her er spørgsmålet, om FTF er den rigtige organisation for PROSA.