A-kassen, Arbejdsløshed

Dagpenge ved ferielukning mellem jul og nytår

Hvis din arbejdsplads lukker ned mellem jul og nytår, og du har brugt alle dine feriepenge, kan du i visse tilfælde få dagpenge i stedet.

Holder din arbejdsplads kollektivt ferielukket mellem jul og nytår, så har du under særlige betingelser mulighed for at få dagpenge for de hverdage, du ellers ville have fået løn fra din arbejdsgiver – altså hvis arbejdspladsen ikke var lukket ned. Det vil i givet fald ikke være et krav, at du tilmelder dig jobcentret.

Følgende betingelser skal være opfyldt:

•    Du skal være forhindret i at arbejde, fordi arbejdspladsen har kollektiv ferielukning.

•    Du skal have afholdt al din optjente ferie fra arbejdsgiver og dage med feriedagpenge.

•    Du skal kunne sende dokumentation på ferielukningen.

•    Du skal opfylde de øvrige betingelser for at kunne få dagpenge (herunder et indtægtskrav eller arbejdskrav - og søge arbejde).

•    Du skal opfylde retten til supplerende dagpenge.

•    Og du skal være ledig i mindst 14,80 timer i den måned, hvor du søger dagpenge. (Det vil sige, at hvis du har mere end 145,53 løntimer i december, kan vi ikke udbetale dagpenge).

Arbejdsophør ved sygdom

Attest AR275 er den attest, du skal bruge, hvis du selv siger dit arbejde op på grund af sygdom, hvor de helbredsmæssige problemer relaterer sig til det pågældende arbejde eller det fysiske arbejdsmiljø. Attesten kan ikke anvendes, hvis ophøret skyldes problemer med det psykiske arbejdsmiljø eller samarbejdsproblemer.

Den lægelige dokumentation bør foreligge på tidspunktet for et afslag på arbejde eller opsigelsen af arbejdet. Du skal også have prøvet at få et andet arbejde på arbejdspladsen, medmindre det godtgøres, at der på arbejdspladsen ikke findes arbejde, som du vil kunne varetage. Det er samtidig et krav, at du har haft løbende kontakt med din læge op til opsigelsen eller afslaget.

Attesten kan altså kun bruges, hvis du har talt med din læge, før du opsiger dit arbejde. Der skal være tale om en helbredstilstand eller en sygdom, der efter sin art også må anses for at have været til stede på det tidspunkt, hvor du opsiger eller afslår et arbejde. Hvis lægen kun anbefaler, at du skal melde dig syg, har du ikke en gyldig grund til at opsige arbejdet. Du kan risikere at få en karantæne, hvis du gør det. Hvis du søger dagpenge, er det et krav, at du står til rådighed for arbejdsmarkedet og opfylder de øvrige betingelser for ret til dagpenge.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål til attesten.

Husk at udfylde din joblog

Når du er ledig, skal du søge flere job hver uge. De job, du søger, skal du samtidig registrere i din joblog hver uge.

Sådan gør du: I a-kassens selvbetjening registrerer du dine job løbende hver uge.
Vælg fanen ”Job og møder” og herefter ”Opdatér din joblog”. Du registrerer din jobsøgning og vælger ”Tilføj” for at uploade konkrete ansøgninger, du har sendt til arbejdsgivere. Det er også her, du kan tilføje en af de ansøgninger, som du har sendt til en virksomhed.

Derfor skal du udfylde jobloggen: Når du er ledig og får dagpenge, skal du stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Det viser du blandt andet ved at registrere din jobsøgning i jobloggen hver uge og ved at uploade mindst en ansøgning, du har sendt til en arbejdsgiver hver måned.