Software, It og samfund, Systemudvikling og systemer

Danske iværksættere bygger helt ny webudviklingsplatform

Cristian Bach, der er medstifter af Netlify med base 
i San Francisco, har sammen med gymnasievennen Mathias Biilmann rejst 360 millioner kroner til en webudviklingsplatform baseret på git-workflows og JAMstack web-arkitektur.

Men en millionindsprøjtning fra begejstrede investorer skal de to danske iværksættere Christian Bach og Mathias Biilmann videreudvikle Netlify, som gør det nemmere for udviklere at bygge, skalere og vedligeholde webprojekter og skaber hurtigere, bedre konverterende og mere robuste hjemmesider.

Hvordan opstod idéen til Netlify?

"Jeg har brugt 20 år i digitale bureauer 
som iværksætter, og Mathias er autodidakt programmør med over 30 års erfaring. Mathias havde et firma, der byggede et traditionelt CMS, og opdagede, at de værktøjer, som webprogrammører brugte, begyndte at ændre sig virkelig hurtigt. Det åbnede døren for en ny arkitektur, der med de rigtige work­­flows kunne blive en bedre måde at bygge stort 
set alle hjemmesider og webapplikationer på".

Hvordan skiller Netlify sig ud?

"En traditionel hjemmeside er faktisk et program, der konstant skal køre på en webserver. Det gør det både dyrt, usikkert og langsomt. I dag er det heldigvis standard bare at kommunikere fra brugerens browser til microservices som NETS, Paypal eller Stripe. Bruger man Netlify, bygger man simpelthen hele hjemmesiden eller webapplikationen på forhånd. Og i stedet for en enkelt webserver lever webprojektet nu simultant i et virtuelt netværk baseret på alle de største cloud-udbydere over hele kloden. Arkitekturen bliver ofte kaldet JAMstack".

Hvad betyder det for brugere og udviklere?

"For webudviklere giver Netlify et meget mere effektivt workflow. Et simpelt push til git er nok – vi sørger for HTTPs, custom domain, post processed og optimeret site, der er globalt distribueret og automatisk integreret 
i git. Selv avancerede ting som redirects på de individuelle edge nodes over hele verden er reduceret til en halv linje kode. De forretninger, der kører deres webprojekter på Netlify, får – ud over mere produktivitet fra deres udviklere – hurtigere, sikrere og mere robuste websites med højere konverteringsrater og lavere udgifter til deres infrastruktur".

Hvordan ser fremtidsperspektiverne ud?

"Om fem år tror vi, at det vil være default at bygge web­projekter på denne måde. Og vi satser på at være den største platform, der binder det hele sammen på midten".

Netlify har cirka 100 ansatte over hele verden og regner med at ansatte yderligere 80 medarbejdere i løbet af 2020 – primært programmører og webudviklere. Se mere på netlify.com