Overvågning i samfundet, It og samfund

Digital grundlov: Medlemmernes indsigt kommer i spil

Resultatet af PROSAs midtvejsmøde lørdag den 14. november bliver et prioriteret sæt anbefalinger, som skal omsætte it-professionelles viden til praktiske værdier til gavn for samfundet. En digital grundlov, om man vil.

 

– Vi er her i dag for at sætte fokus på de problemer, der rejser sig i kølvandet på den digitale udvikling; med udgangspunkt i en debat om grundlovssikrede digitale rettigheder. Vi ved jo godt, at det ikke er nemt at ændre grundloven. Men kan vi så i det mindste ikke få ændret både opfattelsen af og praksis med, at digitale løsninger kan bruges til at svække grundlæggende rettigheder?
Sådan lød velkomstordene fra PROSAs formand, Niels Bertelsen, da han åbnede midtvejsmødet, hvor omkring 45 medlemmer var mødt frem for at diskutere og udforme bud på, hvilke digitale rettigheder der er de vigtigste i det danske samfund. 

– Vi ved jo godt, at det ikke er sådan, at vi bare kan stille forslag til ændring af grundloven. Den slags er utroligt krævende, men det, der er sigtet med vores arbejde,er, at de spørgsmål, vi drøfter i dag, er så vigtige, at de har samme karakter som en grundlovsændring.
Grundloven rummer en række rettigheder som privatlivets fred, som kan være ganske svære at opretholde i et digitalt samfund, konstaterede Niels Bertelsen, inden han gav ordet til  journalisten Anders Kjærulff, kendt fra radioprogrammet "Aflyttet" på Radio 24/7.

Angreb i Paris

Anders Kjærulff gennemgik en række eksempler på, hvordan overvågning af borgernes aktiviteter er stigende på internettet, i sit indlæg, der også var præget af angrebene og drabene i Paris, som havde fundet sted aftenen før.

– Personligt er jeg ret rystet og alvorligt i tvivl om, om der er en vej frem nu, efter hændelserne i går. Nu vil alle medier gå i breaking-tilstand og politikere føle sig tvunget til at signalere handlekraft og efterlyse mere sikkerhed på nettet gennem øget overvågning og logning, som vi har set mange gange før, forudså Anders Kjærulff og advarede mod uovervejede stramninger af adgang til kryptering og ønsker om mere overvågning.

Resten af dagen gik med, at de fremmødte over to sessioner diskuterede og udformede forslag til digitale rettigheder, opdelt af et indlæg af Jesper Lund, formand for IT-Politisk Forening.

Den sidste session bød så på fremlæggelse af de mange forslag, som fyldte adskillige kvadratmeter vægplads, hvor deltagerne kunne prioritere de forskellige forslag, der spændte vidt - fra et muntert forslag om retten til at afstå fra at kode de første 15 minutter efter frokostpausen til intet mindre end en regulær omskrivning af grundloven.

Vellykket dag for de fremmødte

PROSA- og hovedbestyrelsesmedlem Thomas Ziegler har været en del af planlægningsgruppen bag arrangementet og var på selve dagen aktiv som blandt andet ordstyrer og  referent. Han kunne have ønsket sig flere deltagere, men han glæder sig over udbyttet af dagen.

– Det var engagererede medlemmer, der deltog, og stemningen var god. Der er kommet gode input. Forløbet var ret dynamisk og på den måde en succes, siger han.
I skrivende stund er bearbejdningen af enkelte forslag ikke afsluttet.

– Den endelige prioritering må vise, hvad der er af kandidater til den A4-side med “grundlovsforslag”, som vi går efter. Jeg er spændt på, hvad udfaldet bliver, når vi har det endelige overblik over medlemmernes prioriteringer, siger han.

Ifølge Thomas Ziegler har omdrejningspunktet for arbejdet med de digitale rettigheder været, at det er brugerne af it-systemet, borgerne, der har kontrollen over tingene.

– Vi skal hverken udforme spilleregler på terroristers eller efterretningstjenesters  præmisser. De skal laves med udgangspunkt i den almene daglige anvendelse af systemerne. Og det ser ud til at være det generelle udgangspunkt for vores arbejde på dagen. Jeg ved ikke, om det er overraskende, men det er rart, at det viste sig at holde stik, siger han.

Ifølge Thomas Ziegler bliver alle forslag nu samlet og afleveret til PROSAs  it- og samfundsudvalg (ITS), som skal samle trådene. Målet er at konsolidere ønsker og krav på en A4-side.

– Når ITS har afsluttet sit arbejde,  er det meningen, at hovedbestyrelsen også inddrages i at godkende forslagene som et arbejdsgrundlag.

Billedtekst
Lysten til at bidrage med forslag til vigtige digitale rettigheder var stor hos de fremmødte på PROSAs midtvejsmøde om en digital grundlov. Ved redaktionens slutning var arrangørgruppen i gang med at behandle og kategorisere beslægtede forslag.

Billedtekst
Flere timers indsats i en række arbejdsgrupper materialiserede sig i et pointsystem, hvor deltagerne på midtvejsmødet prioriterede de forskellige forslag, som fyldte adskillige kvadratmeter i mødelokalet.

Billedtekst
Et gran humor havde sneget sig ind i midtvejsmødet, da dette grundlovsforslag så dagens lys under den afsluttende stemmerunde på de forskellige forslag.