Et arbejdsmarked under forandring

Synspunkt: Der er mange ting, den nye regering skal tage fat på, og som vi også gerne vil hjælpe til med. Særligt udviklingen på arbejdsmarkedet og hvad vi skal leve af i fremtiden optager os meget, skriver PROSAs formand Niels Bertelsen.

Vi har fået en ny regering bestående af Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti, som 3. oktober offentliggjorde regeringsgrundlaget. Her lægges der op til at inddrage arbejdsmarkedets parter i trepartsforhandlinger, og det understreges i grundlaget, at der som led i en helhedsløsning sigtes mod at indgå en omfattende trepartsaftale, der skal medvirke til at styrke arbejdsudbuddet, beskæftigelsen og konkurrenceevnen.

Her i PROSA hilser vi det velkommen, at den nye regering vil inddrage arbejdsmarkedets parter aktivt i udviklingen af både det danske samfund og det danske arbejdsmarked. Vi hverken kan eller skal konkurrere på lav løn eller dårlige arbejdsvilkår. Vi skal konkurrere på viden, fleksibilitet og samarbejde, og vi skal sikre, at danske lønmodtagere løbende får nye muligheder for at øge deres kompetencer.

Der ligger nogle klare udfordringer både for os og den nye regering. Den høje ledighed og udflytningen af arbejdspladser er problemer, der snarest skal findes en løsning på. Ikke alene mister vi arbejdspladser i produktionen, men også vidensarbejde er ved at blive ramt. Vi har efterhånden set talrige eksempler inden for vores eget fagområde på job, der forsvinder ud af Danmark til områder, hvor løn- og ansættelsesvilkår er noget anderledes end hos os.

Der er derfor behov for reformer både på det beskæftigelsesmæssige og det uddannelsesmæssige område. Det stive og bureaukratiske dagpengesystem skal gøres mere robust over for konjunkturudsving, og det skal forenkles og afbureaukratiseres. Og det skal sikres, at der ikke er nogen, der falder igennem dagpengesystemet, fordi der ikke findes arbejde til dem.

Det er også nødvendigt, at der hurtigt sker en opprioritering af videre- og efteruddannelse. Det er positivt, at den nye regering prioriterer uddannelse og forskning højt, og det er en god ide at samle de videregående uddannelser i et enkelt ministerium, men det må ikke betyde, at professionshøjskoler og erhvervsakademier får en ringere status i forhold til universiteterne. Det er fortsat vigtigt med et bredt uddannelsessystem, der kan tilgodese forskellige behov.

Så der er mange ting, den nye regering skal tage fat på, og som vi også gerne vil hjælpe til med. Særligt er udviklingen på arbejdsmarkedet og hvad vi skal leve af i fremtiden noget, der optager os meget. Den debat kan du også tage del i ved at deltage på "De It-professionelles Dag 2011", som PROSA afholder 19. november, og som du kan læse mere om i dette nummer af Prosabladet.