It og samfund, It sikkerhed og kryptering

Falske nyheders økosystem

En amerikansk professor i datajournalistik har kortlagt fake news-økosystemet og har en overraskende hypotese.

Fake news er med til at sprede løgn, misinformation og kan underminere en modstanders omdømme. Men der ligger formentlig mere bag diverse store og små websites, der udspyr propaganda.

Jonathan Albright, Assistant Professor, Media Analytics, på det amerikanske Elon University har identificeret et netværk af, hvad han kalder propaganda-websites med falske nyheder, og kortlagt, hvordan de linker til andre nyhedssites samt sociale medier.

– Fake news-diskussionen fik mig i gang med en kortlægning af økosystemet for fake news. Der har været megen snak om, hvordan Facebook er med til at udbrede falske nyheder, men det er mere interessant at se på, hvor de falske nyheder rent faktisk kommer fra.

Efter han havde kortlagt netværket, lagde han mærke til noget interessant.

– De anvender en usædvanlig stor mængde tracker-teknologi for websites af deres størrelse, og det er sjældent kendte trackere som Googles double-click, siger Jonathan Albright.     

Han brugte en Firefox-add-on, Lightbeam, til at identificere tracking på de websites, han tidligere havde kortlagt i netværket.

Hans hypotese er, at trackingen på fake news-websites kan være med til at identificere personer, som er interesserede i de falske nyheder. En slags profilering af folk med hang til ekstreme, utroværdige politiske nyheder.

Det er lidt af en påstand, da tracking selvfølgelig anvendes af stort set alle websites, og Jonathan Albright erkender, at han ikke har den fornødne ekspertise og tid til at finde frem til trackingens bagmænd

– Jeg forsøgte at finde ud af, hvem der stod bag trackerne, men det var svært for mig at følge dem rundt på nettet med diverse virtuelle servere. Digital forensics er ikke min specialitet, så hjælp er påskønnet.

Opfordringen gives hermed videre til Prosabladets læsere.