Hardware, It-tendenser

Genopstandelsen: Mit Pebble-ur går igen

Fra skuffefyld til håndledsnytte. Takket være radikalt forbedret firmware har mit gamle Pebble-ur fået nyt liv.

Tilbage i marts 2013 modtog jeg efter flere måneders venten mit funklende sorte plastic-ur, Pebble. Det var et af de allerførste smartwatches, som kunne samarbejde med smartphones og sladre om opkald, sms’er og meget mere via en Bluetooth-forbindelse. Det var også et tidligt eksempel på en vellykket crowdfunding-kampagne via Kickstarter. Tingesten fungerede efter hensigten, og jeg var temmelig begejstret - et stykke tid.

For efterhånden blev jeg irriteret over de ret begrænsede muligheder for at kontrollere og filtrere indgående e-mails, sms’er og telefonopkald, som fik mit Pebble Classic til at vibrere ustandseligt. Dertil kom, at den alt andet end lækre urrem gik i stykker. Så den sorte plastic-klump røg ned i glemslen i en skuffe i selskab med usb-kabler og ram-klodser og andet skrammel.

Men for et par måneder siden besluttede jeg mig for at forsøge at genoplive mit Pebble. En urmager sørgede for at finde en passende rem og udskiftede den til en forrygende dyr pris. Jeg fik downloadet en opdateret Pebble-app til min Android-smartphone, og så skete der noget overraskende:

Appen foreslog mig at installere en ny firmware-version med et opdateret operativsystem og understøttelse af Bluetooth 4.0. Det gamle ur indeholdt nemlig understøttelse af den energibesparende Bluetooth-version i hardware, men for de mere end tre år siden, hvor jeg modtog uret, var den strømbesparende version endnu ikke understøttet i firmware.

 

Den nye Pebble-app, som jeg nu downloadede, virkede moderne og veldesignet, og efter en reboot af uret med den nye firmware var der også sket ting og sager her. En radikalt ny grænseflade med veldesignede ikoner, masser af nye urskive-designs og en hel række diskrete, men gennemtænkte forbedringer af funktionaliteten.

Blandt de vigtigste nye funktioner opdagede jeg, at man kan kommandere uret til at forholde sig tavst og ikke vibrere ved opkald i en nærmere defineret periode i løbet af døgnet. Så kan jeg anvende det som vækkeur, uden at min søvn bliver forstyrret af indgående post. Selve detail-filtreringen af meddelelser er også blevet nemmere at indstille. Pebbles trofasthed i form af support til gammelt hardware er forbilledlig og burde inspirere ikke mindst mobiltelefonproducenter. Men det er nok et naivt håb, når man ser, hvor hurtigt de fleste producenter dropper opdateringer og forbedringer af gammelt hardware. Branchen burde skamme sig.