Uddannelse, Arbejdsmarkedet

Juristen, der blev webudvikler

Dejene Daba flygtede fra Etiopien over Middelhavet og endte i Danmark. I dag arbejder han som frontend udvikler efter otte måneders uddannelse hos Hack Your Future.

Jeg studerede jura i tre år i Etiopien og fik et diplom, som svarer til en bachelor i Danmark. Men da jeg i 2015 deltog i nogle demonstrationer mod den siddende regering, kom jeg i alvorlige problemer, så det var bedst at komme væk. Jeg har en bror i Tyskland, som fortalte, hvordan jeg bedst kunne komme til Europa. Men jeg havnede i en lejr i Libyen, hvor nogle sygeplejersker fra Dansk Flygtningehjælp hjalp mig, indtil jeg kunne krydse Middelhavet til Italien. De var så sympatiske, at jeg var nødt til at komme til Danmark og se, hvad danskerne er for nogen.

Jeg kom nærmest grædende hjem nogle gange, når jeg havde svært ved at skrive og forstå kode

Jeg boede i forskellige asylcentre i Danmark, men jeg var nødt til at gå under jorden i 18 måneder, da de ville sende mig tilbage til Italien. Undervejs mødte jeg en fantastisk dansk kvinde, som jeg er gift med i dag. Vi har en datter på to år. Vi flyttede til Sverige, hvor jeg fik opholdstilladelse, og 10. juli i år fik vi familiesammenføring i Danmark.

Jeg hørte om Hack Your Future på Facebook og søgte om at blive optaget. Jeg havde ingen viden om programmering, så der gik lang tid, før de gav mig lov til at starte. Det var vanvittig hårdt – særligt Javascript. Jeg kom nærmest grædende hjem nogle gange, når jeg havde svært ved at skrive og forstå kode. Men det er et super dejligt fællesskab, og du kan altid få hjælp, selv når du skriver fortvivlede spørgsmål klokken 02 om natten på Slack. Mine favoritter er React og CSS.

Jeg arbejder som frontend udvikler for Skördetid, hvor svenske landmænd kan søge arbejdskraft eller leje maskiner. Jeg har en fantastisk mentor og har lært utrolig meget. Jeg er glad for Danmark og er vild med jeres skøre sprog. Jeg elsker alt ved julen – både julemaden, gaverne, lysene og sneen.