Uddannelse

Lange it-studier er meget populære

Flere og flere unge beslutter sig for at kaste sig over it-studierne – og gerne på de højere uddannelsesniveauer.

Sølle 1.696.
Så få studerende blev der i katastrofeåret 2006 optaget på it-uddannelserne. Men det er heldigvis historie nu. Det står lysende klart, efter uddannelsesstederne i år siger velkommen til ikke færre end 4.068 nye it-studerende.
I år er det især de tunge civilingeniøruddannelser, der har haft en markant stigning. Det skyldes blandt andet, at en helt ny uddannelse, Software Engineering, ved Syddansk Universitet har haft et flot optag med 44.
– Det synes jeg faktisk er imponerende, dels da det er en helt ny uddannelse, og dels da det må betragtes som værende en meget it-tung uddannelse, siger ledelseskonsulent i PROSA Michael Tøttrup, der har uddannelse som speciale.
Også de øvrige civilingeniøruddannelser har i år haft et flot optag. Datamatikeruddannelsen har oplevet den største vækst på erhvervsakademierne, mens gruppen af informationsvidenskabelige it-uddannelser på universiteterne også har haft en markant stigning.

 

Interesse for teori

Ud over at der altså på seks år er sket en stigning i antallet af it-studerende på ikke mindre end 140 procent, viser tallene fra Den Koordinerede Tilmelding, KOT, samtidig, at optaget i stigende grad går imod de højere uddannelsesniveauer – altså bachelor- og kandidatniveau.

– De unge må have hørt, at it har en fremtid, men også at det kræver længerevarende uddannelser. Og så har de unge igen fået interesse for de mere teoretisk tunge uddannelser, hvilket er rigtigt godt, siger Michael Tøttrup.
Han peger på, at både universiteterne, it-branchen – og PROSA selv – igennem flere år har arbejdet hårdt for at få budskabet ud til de unge om, at gode uddannelser inden for it er det, der har en fremtid. Derfor mener han også, at de nye it-studerende har truffet et godt valg, når det kommer til at vælge et studium med fremtid i.
– De økonomiske konjunkturer, som vi aldrig kan forsikre os imod, gør selvfølgelig, at man aldrig kan udstede nogen garantier. Men alt andet lige vil der være stigende efterspørgsel på it-professionel arbejdskraft på højt uddannelsesniveau, siger han.
De tendenser, der i øjeblikket gør sig gældende blandt de studerende, vil med tiden slå igennem blandt PROSAs medlemmer. I øjeblikket studerer omkring 65 procent af STUD-medlemmerne på en mellemlang eller lang videregående uddannelse. Det betyder, at akademikere udgør en stigende andel af PROSA-medlemmerne, og på sigt vil de komme til at udgøre et flertal – som de allerede klart gør blandt de studerende.
Ifølge PROSAs egne fremskrivninger vil denne udvikling betyde, at hvert femte medlem i arbejde i 2020 har en it-kandidatgrad. Dertil kommer dem med en bachelorgrad og dem med en kandidatgrad uden for it-området. I alt vil der ifølge fremskrivningen være tale om cirka 33 procent af medlemmerne i 2020.