Open Source, Software

Linux-fejl skal findes automatisk

Forskere fra IT-Universitetet går nu i gang med at bygge en teknologi, der automatisk finder og diagnosticerer bagvedliggende softwarefejl i open source-styresystemet Linux. Fejl i Linux viser sig eksempelvis ved, at et program går i sort, og selv om der findes værktøjer, der hjælper programmører med at finde ud af, hvor i koden fejlen er sket, så peger de ofte kun på symptomet og ikke på årsagerne til fejlen.

Det nye forskningsprojekt skal gøre det lettere for programmører at finde frem til, hvad der rent faktisk forårsager fejl i Linux-baseret software.

– Når software bryder sammen, er det et tegn på, at der er en fejl et sted i koden. Men det interessante er, at årsagen til fejlen ofte skal findes et helt andet sted end der, hvor den manifesterer sig. Derfor er vores tilgang at flytte fokus fra symptomerne til årsagerne ved at skabe et fejlfindingsværktøj, der viser programmørerne, hvordan de kan fikse problemet, forklarer professor og projektleder Andrzej Wąsowski i en pressemeddelelse.

Projektet inddrager også Carnegie Mellon University i USA, Linux Foundation samt udviklere fra Linux-leverandøren Red Hat, og Danmarks Frie Forskningsfond støtter projektet med 6 millioner kroner.

ohl