Open Source

Tur til Open Source Days i København

Open Source Days-konferencen (OSD) var i år delt op i to dage, en business-dag og en community-dag, Open Source-gruppen fra Aalborg var PROSA-repræsentanter begge dage og sørgede for bemanding af PROSAs stand.

 

Første tanke, der slår os, da vi ankommer til OSD, er, hvor lille Danmark er. Hvis man bevæger sig lidt rundt i de frivillige miljøer inden for it-politik, erfa-grupper eller lignende, er chancerne store for, at man allerede ved ankomst kender en god håndfuld mennesker. Det er et kæmpe plus, at man kan bruge dagene til at forny gode bekendtskaber, samtidig med at man også kan stifte rigtigt mange nye. Det er svært at sætte en typebetegnelse på deltagerne i Open Source Days, som er alt fra unge studerende til gamle gråhårede it-hoveder, der lige skal se, hvad der er af nye trends.

De sejeste projekter

Et sejt projekt, man kunne møde på årets OSD, var FAIR Denmark (

www.fairdanmark.dk/da/

). Det er en velgørenhedsorganisation, der genbruger computere, installerer Ubuntu og andet fri software på dem, inden de bliver sendt ned til det fattige Malawi med henblik på skabe lige adgang til uddannelse og viden via internettet. Det er et fantastisk projekt, og det er vidunderligt at se open source bidrage på den måde. Hvis ikke den slags uddannelsesprojekter giver blod på tanden og fremmer fri kildekode, så er der snart ikke noget, der kan.

Et andet spændende projekt var projektsamarbejdet: OS2 - Offentligt Digitaliseringsfælleskab (

os2.eu

), som også holdt oplæg på community-dagen. OS2 er et samarbejde mellem de danske kommuner, der handler om at skabe en open source-baseret it-infrastruktur, som alle har lige adgang til. Det er en model, hvor kommunerne holder projekternes kildekode offentligt tilgængelig og hyrer virksomheder til at arbejde på koden. I praksis betyder, det at når en given kommune ønsker en funktion udviklet, hyrer den en virksomhed til at stå for udviklingen, hvorefter samtlige 98 kommuner, der deltager i projektet, efterfølgende får adgang til funktionen.

Den bedste talk

Et oplæg, det er værd at fremhæve, handlede om to-faktor-autentificering gennem en centraliseret server. Det gør, at man kan binde SSH-adgang sammen med en VPN -forbindelse og lave fællesbrugerstyring. Projektet hedder Privacy Idea (

www.privacyidea.org

), og selv om det er i sin spæde start, er det helt sikkert værd at holde øje med. Med systemet kan man lægge et autentificerings-lag oven på forskellige installationer, eksempelvis Wordpress, databaser, LDAP eller OpenVPN. Man konfigurerer simpelthen de installationer, man måtte ønske, til at sende alt autentificering via privacyIDEA-serveren.

Ud over alle de fantastiske oplæg var turen også med til at knytte gode aktive folk tættere til PROSA. Vi var repræsentanter for vores fagforening på PROSAs stand, og det giver super meget mod på at lave meget mere i fremtiden.