Lukker din arbejdsplads ned mellem jul og nytår?

Hvis du bliver midlertidigt ledig mellem omkring jul og nytår, kan du undgå at skulle tilmelde sig jobcentret.

Lukker den virksomhed, du arbejder på, helt ned mellem jul og nytår, så du er nødt til at melde dig ledig, kan du undgå at skulle tilmelde dig jobcentret. Du er fritaget for tilmelding, hvis du senest på den førstkommende hverdag efter den såkaldte virksomhedslukning genoptager arbejdet i virksomheden.

Det er altså en forudsætning, at det inden julelukningen har været aftalt, at du umiddelbart efter lukningen skal genoptage arbejdet i virksomheden. Det samme gælder i øvrigt ved ledighed på almindelige søgnehelligdage.

Det er kun i ovenstående tilfælde, at man er fritaget for pligten til tilmelding mellem jul og nytår.
Du skal have holdt din egen optjente ferie eller ferie med feriedagpenge, før du har mulighed for dagpenge under virksomhedslukning mellem jul og nytår.

Følgende betingelser skal derfor være opfyldt:
•    Du skal være forhindret i at arbejde, fordi arbejdspladsen har kollektiv ferielukning.
•    Du skal have afholdt al din optjente ferie fra arbejdsgiver og dage med feriedagpenge.
•    Du skal kunne sende dokumentation på ferielukningen.
•    Du skal opfylde de øvrige betingelser for at kunne få dagpenge (herunder et indtægtskrav eller arbejdskrav og krav om jobsøgning).

Attest ved arbejdsophør

Vi har fået nogle henvendelser om, hvornår attest AR275 kan benyttes, hvis man selv har opsagt sit arbejde på grund af sygdom. Du kan benytte attesten ved arbejdsophør, hvis de helbredsmæssige problemer relaterer sig til det pågældende arbejde eller det fysiske arbejdsmiljø. Det vil sige, at attesten ikke kan anvendes, hvis ophøret skyldes problemer med det psykiske arbejdsmiljø eller samarbejdsproblemer. Den lægelige dokumentation bør foreligge på tidspunktet for et afslag på arbejde eller opsigelsen af arbejdet. Du skal også have forsøgt at få et andet arbejde på arbejdspladsen, medmindre det godtgøres, at der på arbejdspladsen ikke findes arbejde, som du vil kunne varetage. Det er samtidig et krav, at du har haft løbende kontakt med din læge frem til opsigelsen eller afslaget.

Attesten kan altså kun bruges, hvis du har talt med din læge, før du opsiger dit arbejde. Der skal være tale om en helbredstilstand eller sygdom, der efter sin art også må anses for at have været til stede på det tidspunkt, hvor du opsiger eller afslår et arbejde. Hvis lægen kun anbefaler, at du skal melde dig syg, har du ikke en gyldig grund til at opsige arbejdet. Det vil sige, at du kan risikere at få en karantæne. Det er et krav, at du står til rådighed for arbejdsmarkedet og opfylder de øvrige betingelser for ret til dagpenge. Du kan læse mere om ret til dagpenge på vores hjemmeside.

OBS: Sygedagpenge giver ikke længere feriedagpenge

Hvis du i løbet af 2017 bliver syg og modtager sygedagpenge, kan du ikke længere optjene feriedagpenge af sygedagpengene. Det kan få stor økonomisk betydning fra ferieåret 2018. Hidtil kunne vi beregne et antal dage med ret til feriedagpenge på baggrund af dagpenge og sygedagpenge. Det er slut nu.