Ansættelsesforhold, Arbejdsmarkedet, Fagforeningernes rolle, Service fra PROSA

Pas på ansættelseskontrakten

Hvis din arbejdsgiver ikke sørger for en korrekt ansættelseskontrakt, kan du måske få erstatning.

Start ikke på et arbejde, før du har en underskrevet ansættelseskontrakt. PROSA har i nogle tilfælde konstateret, at medlemmer har påbegyndt et ansættelsesforhold uden en skriftlig kontrakt. Efterfølgende har det vist sig, at ansættelseskontrakternes indhold ikke har været i overensstemmelse med det, som vores medlemmer mente, der var blevet aftalt.

Det kan for eksempel dreje sig om løn, pension, honorering for overarbejde, kunde- og konkurrenceklausuler.

Loven, som regulerer ansættelsesforhold, kaldes i daglig tale ansættelsesbevisloven. Det fremgår af loven, at hvis en lønmodtagers ugentlige arbejdstid udgør mere end otte timer, og ansættelsens varighed overstiger en måned, skal arbejdsgiveren senest én måned efter ansættelsesforholdets start udlevere en ansættelseskontrakt.

Der er en række krav til, hvad der skal stå noget om i en kontrakt – blandt andet skal der være en beskrivelse af dine arbejdsopgaver, samt løn- og ansættelsesvilkår og andre vilkår, som er væsentlige i dit job.

På den baggrund er det derfor vigtigt, at man, inden arbejdet påbegyndes, har en underskrevet ansættelseskontrakt, som tydeligt beskriver, hvilke vilkår man kommer til at arbejde under.

Forkert kontrakt kan give erstatning

Hvis arbejdsgiveren ikke sørger for en korrekt ansættelseskontrakt, kan du være berettiget til at få erstatning. Såfremt arbejdsgiveren ikke overholder sin oplysningspligt efter loven, kan han nemlig blive pålagt at skulle betale en godtgørelse.

Højesteret har i december 2010 taget stilling til, hvad retten mener godtgørelsesniveauet skal ligge på ved overtrædelser af loven, og nåede frem til følgende øvre grænser for fire kategorier:

·    Bagatelsager, hvor manglen er undskyldelig og uden konkret betydning (maks. 1.000 kroner)
·    Ingen ansættelseskontrakt eller andre mangler end ovennævnte (maks. 5.000 kroner)
·    Hvis manglen har givet anledning til tvist (maks. 10.000 kroner)
·    Skærpede omstændigheder (maks. 20 ugers løn). Godtgørelser over 25.000 kroner hører under særlige grove tilfælde 

PROSAs råd til dig er, at du ikke skal påbegynde et ansættelsesforhold uden en underskrevet ansættelseskontrakt, og lad PROSA gennemse den, inden du skriver under.

Cookie-samtykke