PROSA i fælles europæisk opråb til IBM-ledelse

Manglende transparens og respekt for medarbejderne i de planlagte massefyringer af 10.000 IBM-ansatte i forbindelse med opsplitningen af koncernen fik 19. april fagforeningsledere i hele Europa til at henvende sig til IBM’s ledelse med et åbent brev. PROSA er medunderskriver.

IBM begyndte året med at fyre 300 ansatte på dansk grund. De danske fyringer er ikke forløbet gnidningsfrit, og på tværs af Europa kritiserer 30 fagforeningsledere nu i et åbent brev til IBM’s ledelse håndteringen af massefyringerne af 10.000 ansatte. PROSA-formand Niels Bertelsen og HK Privats formand Simon Tøgern fortalte om brevet i en fælles pressemeddelelse 19. april.

- Opsplitningen af IBM i to selskaber har skabt usikkerhed om fremtiden i IBM, og vores medlemmer har oplevet massefyringer med tilbud, der blev trukket tilbage. Nu siger vi stop i et fælles opråb, siger Niels Bertelsen om indsatsen.

Internt i IBM kaldes opsplitningen af koncernen til to selskaber og de heraf følgende massefyringer af 10.000 ansatte på tværs af Europa ”SUNRISE” (solopgang) Det er respektløst over de mange medarbejdere, der har bidraget til IBM’s succeser, og som nu ser deres job forsvinde, understreger brevet fra fagforeningslederne. Brevet peger også på manglende transparens omkring fyringerne og kræver involvering af it-fagforeningerne i de forskellige lande.

- I Danmark har vi aftaler og love, der pålægger arbejdsgiver at inddrage for eksempel medarbejderrepræsentanter og faglige organisationer i masseafskedigelser og virksomhedsoverdragelse. De redskaber har alle vores europæiske kolleger ikke, og derfor skriver vi selvfølgelig også under på henvendelsen til IBM’s ledelse, siger Niels Bertelsen.

Henvendelsen til IBM’s ledelse blev afsendt af UNI Europe på vegne af fagforeningslederne. Der blev også afholdt digitalt stormøde for IBM-ansatte og fagforeninger på tværs af landegrænser mandag den 19. april.

PROSA følger nøje processen omkring opsplitningen af IBM, som forventes færdig 1. juli, og der er også planlagt medlemsmøde i Danmark den 6. maj. Der er særlig opmærksomhed på medarbejdernes trivsel og ikke mindst rettigheder i den nye koncern, Kyndryl, der forventes at have 700 ansatte i Danmark. IBM i Danmark forventes også at have cirka 700 ansatte efter opsplitningen.

Se fagforeningsledernes brev til IBM’s Europæiske ledelse her: Åbent brev til IBMs ledelse