OK24 vedtaget – sikrer 9,1 procent i stigning

Den to-årige overenskomst for ansatte i staten er blevet stemt igennem af et flertal af medlemmerne. For ansatte på PROSAs overenskomst betyder det en stigning på 9,1 procent fordelt 2024-2025. Det er marginalt mere end eksempelvis HK.

OK24 er vedtaget med et markant flertal af medlemsstemmer. Godt 94 procent af de afgivne stemmer blandt PROSAs medlemmer på statslig overenskomst har således godkendt resultatet ved en afstemning.

- Det er jeg glad for, for jeg mener faktisk, vi har grund til at være tilfredse med resultatet, ikke mindst fordi, vi fik løftet PROSAs medlemmer ekstra på pensionen, så rammen er ca 9,1 procent over de 2 år. Altså rammen for den økonomi, som løfter løn, pension med mere i perioden, siger forbundssekretær Morten Rønne fra PROSA.

Meget er faktisk vundet på såvel løn, som andre lønddele, så jeg er glad for, at vi nu er i mål.


CO10 og CFU

PROSA forhandler via Centralorganisationen CO10, som også har godkendt OK24.

At CO10 har stemt ja betyder, at CO10 ikke samlet går i konflikt.

Enkelte organisationer kan stadig gå i konflikt på statens område hvis organisationen har stemt nej til resultatet.

- Da det centrale forhandlingsfællesskab, CFU,  som omfatter alle organisationer også har sagt ja, så betyder det, at de statsligt ansatte har sagt ja til løn- og ansættelsesvilkår for de næste to år gældende fra april 2024. Det kan lyde lidt forvirrende med alle de organisationer, og som et kludetæppe, men det er sådan, overenskomster bliver forhandlet. Vi forhandler via CO10, som er en del af CFU, hvorfra formanden fører forhandlingerne, siger Morten Rønne.

Hvis flertallet af it-folk melder sig ind i PROSA, så kan vi flytte overenskomsten.


Aftalen - hvad betyder det?
Det betyder blandt andet generelle lønstigninger på 7,4 procent fordelt over de 2 år, med en stigning på 5,89 procent med aprillønnen i år.

- Det er en overenskomst, som forholder sig til en årrække med høj inflation, som trods faldende inflation stadig indeholder procentuelle stigninger, som flugter med dem, vi har set på det private arbejdsmarked. Når man ser på finansministeriets oprindelige udspil, er meget faktisk vundet på såvel løn, som andre lønddele, så jeg er glad for, at vi nu er i mål, siger Morten Rønne.

PROSA og HK
En stor del af PROSAs medlemmer i staten er dog omfattet af en HK overenskomst. Det skyldes en gammel aftale om, at den fagforening, som organiserer flertallet i en it-afdeling, også har overenskomsten.

- Der en aftale, som ikke kendes fra andre organisationer, og som er meget speciel og set udefra nok kan virke besynderlig. Men det har været en måde at sikre, at interne forhold ikke påvirke sikkerheden i at have en aftale på alle arbejdspladser. Det betyder dog også, at hvis flertallet af it-folk melder sig ind i PROSA, så kan vi flytte overenskomsten. Så bliver de også omfattet af lidt større stigninger på pensionen, fortæller Morten Rønne.
 

RESULTATET:

✔       Samlet ramme på 8,8% (ca. 9,1 % for PROSAs overenskomst)

✔       Garanteret lønstigning på 5,89% pr. 1. april 2024

✔       Forventet stigning på 1,31% pr. 1. april 2025

✔       16,68% (+1,68%) i pension pr. 1. april 2025

✔       Pension over 15% kan konverteres til løn

✔       Ophør af karens for pension pr. 1. april 2025

✔       Ekstraordinær central lønforhandling pr. 1 nov. 2025

✔       Kompetencefond videreføres

✔       Reguleringsordning videreføres – nu på et nyt talgrundlag

✔       Der kan spares op til 3 uger sammen til fleksibelt fravær

✔       Bedre vilkår for tillidsrepræsentanter

✔       3 ugers yderligere ret til løn under forældreorlov for far og medmor

✔       Den særlige feriegodtgørelse stiger for alle i stedet for store bededagstillæg.

✔       Bedre regler for studerende under 15 timer pr. 1 april 2025

✔       Bedre regler for it-supportere og datateknikere pr. 1. april 2025