It og samfund, Dansk it-politik

Skat mangler it-milliarder

”Jeg kan konstatere, at hvis ikke vi finder et milliardbeløb nu og her, vil der ikke være råd til drift af store it-systemer fra 1. januar 2020”.

Det siger skatteminister Morten Bødskov (S) til Berlingske Tidende efter et såkaldt kasseeftersyn, der angiveligt har afsløret, at tingene står grelt til i Skat. Morten Bødskov selv nævner ingen tal, men avisen mener at vide, at der er brug for mere end 13 milliarder kroner over de kommende år.

En af de store knaster er det system, der skal inddrive statens gæld. En gæld, der er vokset til over 118 milliarder kroner, siden det famøse EFI-­system blev skrottet. Afløseren hedder PSRM og er bygget færdigt. Men ifølge avisen mangler man at få de omkring 800 offentlige kreditorer koblet til systemet. De fleste skal kobles på via en særlig portalløsning, mens de store kreditorer skal have deres egne it-systemer til at tale med PSRM.

Ifølge Skatteministeriet er kun omkring 50 offentlige kreditorer pt koblet på PSRM-systemet, og af dem er det angiveligt blot en håndfuld af de store kreditorer, erfarer avisen fra centrale kilder.