Arbejdsmiljø

Få tjek på hjemmekontoret

Ved du, hvordan du forebygger rygsmerter, eller hvad du skal gøre, hvis dit internet svigter?

PROSA har lanceret en kampagneside om hjemmearbejde, så du kan få helt styr på, hvordan det bør være indrettet. For selvom vi er et år inde i coronapandemien, er der stadig problemer ude i hjemmekontorerne.
– Mange medlemmer er blevet sendt hjem på grund af Covid-19 – og det er ikke alle, der lige husker på arbejdsmiljøshåndbogens anvisninger, når man skal sidde og arbejde hjemme. Man får ikke indrettet sig optimalt, eller man glemmer at spørge om ordentlige kontormøbler, siger Henrik Jacobsen, der er forbundssekretær i PROSA valgt fra PROSA/VEST.

Det er netop PROSA/VEST, der har taget initiativet til kampagnen. Den slår ned på syv centrale elementer, der har stor betydning for, hvordan du kan få lettet nogle af generne ved hjemmearbejdet.
– Vi frygter lidt, at medlemmerne er sendt hjem for at arbejde, uden der er taget nogle særlige hensyn til, hvilke forhold den enkelte medarbejder har derhjemme – eller om medarbejderen overhovedet har kontorforhold derhjemme. Mange håbede jo på, at det med hjemmearbejde kun ville dreje sig om en måneds tid. Men nu har det varet et år. Vi vil med denne kampagne gerne sikre os, at medlemmerne er helt bevidste om, hvad der er deres ret, og at de tænker over at indrette sig bedst muligt, siger Henrik Jacobsen.

Kampagnen opfordrer dig blandt andet til at aftale med din arbejdsgiver, at skærm, tastatur, mus og kontorstol kan leveres derhjemme. Det er de lettest transportable elementer, der gør en stor forskel for hjemmearbejdspladsen.

Kampagnen sætter også spot på, hvem skal betale for din behandling, når hjemmearbejdet gør ondt, og fraråder, at du bruger din private computer til arbejdsbrug. Kampagnen ligger tilgængelig på PROSAs hjemmeside.

Henrik Jacobsen håber, at medlemmerne vil tage godt imod, at deres fagforening fortsat interesser sig for hjemmearbejdets udfordringer.
– Mange ledere har opdaget, at it-folk kan være lige så produktive hjemmefra. Derfor skal det sikres, at banen er kridtet op for medlemmerne, så de kan gå til deres nærmeste leder og have en dialog om, at hjemmekontoret skal have en standard, der gør det muligt at arbejde hjemme på ordentlig vis, siger Henrik Jacobsen.

Især fordi det med hjemmearbejde – og dermed kampagnens gode råd – også kan være en realitet efter pandemien.
– Det er vigtigt, at vores medlemmer kan vende tilbage til en normal hverdag efter Covid-19. En hverdag, hvor man selv vælger, om man vil arbejde derhjemme fra eller vil ind på kontoret. Og vælger man hjemmekontoret, skal det selvfølgelig også til den tid leve op til reglerne om et godt arbejdsmiljø, siger Henrik Jacobsen.

Læs mere på prosa.dk/hjemmearbejde