Hvad har du krav på, hvis du arbejder for meget?

it overarbejder regler

Hvis du arbejder mere end 48 timer om ugen i gennemsnit i en periode over fire måneder, så vil arbejdsgiver have forbrudt sig mod 48-timers-reglen. Så har du krav på kompensation, men bevisbyrden ligger hos dig, fortæller Teit Bang Heerup, jurist i PROSA.

En arbejdsuge er typisk 37 timer, men mange har oplevet, at der vil være uger med ekstra arbejdstimer, eller hvor de bliver bedt om at arbejde længere. Men hvad sker der med de timer, du lægger oven i den almindelige arbejdstid?

Det er faktisk ikke noget, du normalt selv bestemmer, og du kan risikere, at du ikke får noget for den ekstra indsats, hvis ikke det er aftalt på forhånd.

Hvis du er ansat efter en overenskomst, vil overenskomsten typisk regulere, hvad der sker med overarbejde. Ofte vil der stå, at du enten blive honoreret i form af løn for overarbejde eller får ret til afspadsering, det vil sige fri på et
andet tidspunkt, svarende til den tid, du har arbejdet over.

Hvis ikke du er ansat efter en overenskomst, som langt de fleste it-folk ikke er, så er det udelukkende det, som I har aftalt i kontrakten, der gælder i forhold til arbejdstid og overarbejde. Dog medmindre virksomheden har nogle interne regler på området i eksempelvis personalehåndbogen. Det betyder, at hvis der i din kontrakt står, at du er ansat til 37 timer om ugen, men ikke står noget om honorering for arbejde ud over de timer, ja, så er du IKKE sikret noget ved overarbejde.


Vær opmærksom på reglerne 

Det samme gælder, hvis din kontrakt siger, at du er ansat på jobløn, eller hvis der står, at du ikke honoreres for overarbejde. Du skal derfor være opmærksom på, om og hvordan du eventuelt honoreres ved overarbejde. Hvis ikke der står, at du honoreres ved overarbejde, kan du forsøge at forhandle dig til det, og du kan også bruge det som et argument for at forsøge at få lønnen hævet, det gælder særligt, hvis den ligger under gennemsnittet.

Uanset om der er aftalt noget i forhold til overarbejde eller ej, er der nogle arbejdstidsregler som skal følges. En af de vigtige bestemmelser er 48-timers-reglen, der siger, at du ikke må arbejde mere end 48 timer om ugen i gennemsnit set over en firemåneders periode. Du kan altså godt arbejde mere end 48 timer om ugen i nogle uger, så længe du gennemsnitligt ligger under 48 timer. Hvis du arbejder mere end 48 timer om ugen i gennemsnit, så vil arbejdsgiver have forbrudt sig mod 48-timers-reglen. Det betyder dog ikke, at du så automatisk har et krav på løn for arbejdstiden ud over den fastsatte arbejdstid eller ud over de 48 timer.

Brud på reglen giver nemlig for det første ikke ret til ekstra timeløn for timer ud over det aftalte, men blot en eventuel godtgørelse, hvis det kan bevises, at reglen er brudt. I de sager hvor medarbejderen har fået medhold, vil kompensationen typisk være en godtgørelse, og efter praksis ligger den ofte på ca. 25.000 kroner. Størrelsen på en eventuel godtgørelse kan dog variere alt efter sagens omstændigheder.


Du skal kunne bevise det

Du skal dog kunne bevise, at du har arbejdet mere end 48 timer over en fire måneders periode, og at du har gjort opmærksom på det løbende. Som medarbejder er det nemlig dig, der har bevisbyrden.

Hvis du arbejder mere end 48 timer om ugen i gennemsnit i en periode over fire måneder, så vil arbejdsgiver have forbrudt sig mod 48-timers-reglen. Så har du krav på kompensation, men bevisbyrden ligger hos dig, fortæller Teit Bang Heerup, jurist i PROSA.

Bevisbyrden kan være svær at løfte, viser en dom fra Østre Landsret fra 2022.

Det er ikke nok, at du selv mener, at du arbejder mere end 48 timer om ugen. Du skal kunne dokumentere det! Her er din egen registrering ikke nødvendigvis nok. Dommen fastslår, at det er medarbejderen, der skal kunne dokumentere rigtigheden af sin egen tidsregistrering. Dommen lægger blandt andet også vægt på, om man har gjort arbejdsgiver opmærksom på, at man arbejder mere end 48 timer om ugen.

I den konkrete sag fik medarbejderen ikke medhold. Husk med andre ord, at arbejdsgiver beviseligt skal være blevet gjort opmærksom på, at arbejdstiden er mere end 48 timer.


Kontakt PROSA

Dommen understreger vigtigheden af, at du selv er opmærksom på din arbejdstid. Du skal være i dialog med din chef, hvis arbejdstiden overstiger 48 timer om ugen over en længere periode. Selvom arbejdstiden ikke overstiger
48 timer, er det dog stadig en god idé at være i dialog med din chef, hvis du arbejder mere end det aftalte.

Hvis du vil sikre dig bedst muligt i forhold til overarbejde generelt, er det således også vigtigt, at du på forhånd forsøger at aftale en kompensation for overarbejde, eksempelvis allerede i kontrakten. Kompensation ved almindeligt overarbejde kan være betaling eller afspadsering en til en. 

Du bør altid kontakte PROSA, hvis du er i tvivl, har brug for rådgivning eller hjælp til at gennemse din kontrakt.