It-ansatte i det offentlige får ikke for meget i løn

Morten Rønne

Forbundssekretær Morten Rønne mener, at det offentlige er nødt til at komme tættere på lønnen på det private arbejdsmarked, hvis de vil sikre de rette it-kompetencer.

I oktober 2021 blev Lønstrukturkomitéen nedsat. Det skete i kølvandet på Folketingets lovindgreb, der afsluttede konflikten på sygeplejerskeområdet. Komitéen har haft til opgave at gennemlyse og analysere lønstrukturerne og lønudviklingen i den offentlige sektor. 13. juni afsluttede Lønstrukturkomiteen sit arbejde, og offentliggjorde en samlet rapport. Forbundssekretær Morten Rønne siger: 

”PROSA bakker op om, at uretfærdigheder i lønsystemet skal italesættes, og jeg er glad for, at FH bakker samlet op om Lønstrukturkomiteens rapport. Jeg vil dog gerne udfordre, at it-ansatte i det offentlige får for meget i løn. Lønstrukturkomitéen peger – udover ledelsesansvar, erfaring, uddannelsesniveau (LEU) - også på seks andre parametre, når en faggruppes lønniveau skal vurderes. Et af de parametre er konkurrencesituationen på det private arbejdsmarked.” 

> Læs PROSAs nyhed om lønstatistik for it-professionelle


Morten Rønne siger videre:
”For it-folk er det primære arbejdsmarked privat, og på it-arbejdsmarkedet – uanset om det er offentligt eller privat - er der i den grad rift om it-professionelle og deres kompetencer. Det giver helt naturligt et nøk op ad på lønnen, fordi løn er et greb til at gøre virksomheden attraktiv for ansatte og potentielle jobsøgende. Det betyder, at hvis det offentlige vil have it-medarbejdere, så er de nødt til at komme tættere på lønnen på det private arbejdsmarked. Derfor er det for snævert kun at kigge på de tre hovedparametre, som komitéen udpeger, når vi vurderer it-ansattes lønniveau. For mig er problemet ikke, at it-professionelle får for meget løn, men at lønnen i det offentlige halter gevaldigt efter den løn, it-professionelle kan få i det private. Det kan betyde, at vi på sigt får en offentlig sektor, som ikke kan tiltrække de rette it-kompetencer, og derfor i stedet må tilkøbe den dyrt fra det private arbejdsmarked. Det er ikke i nogens interesse. Faktisk har regeringen jo pålagt stat, kommuner og regioner, at der skal bruges markant færre penge på konsulentudgifter.Derfor bliver vi nødt til at se på at højne det offentlige lønbudget, og være villige til at mindske løngabet mellem en offentlig og privatansat it-medarbejder.”

Lønstrukturkomitéens rapport skal danne grundlag for drøftelserne om løn- og arbejdsvilkår for offentligt ansatte, og arbejdet i komitéen baner vejen for de kommende trepartsforhandlinger om blandt andet lønløft og rekrutteringsudfordringer i den offentlige sektor, som regeringen planlægger. Morten Rønne afslutter: 

"Vi glæder os over det grundige arbejde, og over at det er et samlet FH, der bakker op om anbefalingerne i rapporten. PROSA – forbundet af It-professionelle – ser som del af en samlet fagbevægelse - frem til at mødes med regeringen og repræsentanter for de offentlige arbejdsgivere i de kommende trepartsforhandlinger om løn og rekruttering i det offentlige til efteråret."

> Læs mere om komitéen