Uddannelse

PROSA støtter Hack Your Future

Hack Your Future, der har succes med at uddanne flygtninge og indvandrere til webudviklere, opruster i Aarhus. PROSA bakker op med lokaler og forplejning.

PROSA arbejder målrettet for at styrke diversiteten på it-arbejdsmarkedet, og som et led i den indsats har bestyrelsen i PROSA/VEST besluttet at støtte organisationen Hack Your Future med 20.000 kroner.

Hack Your Futures mission er at skabe plads på det danske arbejdsmarked til ofte højtuddannede og stærkt motiverede flygtninge og asylansøgere ved at omskole dem og give dem redskaberne til at blive webudviklere. Det sker på ugentlige workshops, hvor frivillige it-professionelle fungerer som undervisere og mentorer.

Pengene, som PROSA donerer, skal primært gå til forplejning for de studerende, men PROSA stiller også sine lokaler i Aarhus til rådighed for både lektiecaféer på hverdage og egentlige undervisningsdage om søndagen, når Hack Your Futures faste lokaler er optaget.

”Vi vil rigtig gerne bakke op om Hack Your Future, som har bevist, at de med frivillige it-professionelle som undervisere kan give udlændinge de rette it-kompetencer til at få et job. Vi glæder os meget til samarbejdet”, siger Henrik Jacobsen, der er forbundssekretær i PROSA.

Succesrate på 80 procent

Hack Your Future har eksisteret i København i fire år og har opbygget en model, hvor de studerende i løbet af otte måneder får opbygget en grundforståelse for programmering i sprog som React, CSS, SQL, Javascript og Node. Konkret er der undervisning otte timer hver søndag, men kursisterne forventes derudover at levere cirka 30 timers hjemmestudier i løbet af ugen. Forløbet afsluttes med et eksamensprojekt, og ud af foreløbigt 161 kursister er de 133 kommet i arbejde i it-branchen – en succesrate på over 80 procent.

”Det er et super spændende koncept, og det giver rigtig god mening at placere undervisningen i en fagforeningsramme. Mange af de studerende har ikke et særlig stort kendskab til fagforeninger, mens det for andre er problematisk at være medlem af en fagforening i deres hjemland. Vi kan vise dem, hvad en fagforening også kan være”, siger Thea Holm Bissø, der er organiseringskonsulent i PROSA og en del af PROSA arbejdsgruppe for diversitet.

Hun håber selvfølgelig, at mange af de studerende vil melde sig ind i PROSA, når de får et it-job. Det første hold af studerende er netop startet i Aarhus, hvor Hack Your Future også har allieret sig med it-virksomheden Novicell, der lægger hus til de fleste undervisningsgange.

Inspirerende rollemodeller

Christopher Klüter, der er grundlægger af Hack Your Future i Danmark, fortæller, at der blandt de nye studerende i Aarhus både er en persisk litteraturprisvinder, som bor i Frederikshavn, og en ph.d. i fysik, der bor i Herning. Konceptet er det samme som i København, og kursisterne bliver en del af det samme netværk.

”Nu er vi bare lidt mere landsdækkende og har en del jyske virksomheder og frivillige med om bord. Med projektets opstart i Aarhus håber vi egentlig mest på at kunne gentage succesen fra København og få folk i arbejde som it-specialister og øge diversiteten i branchen. Der kommer måske ikke tusindvis af folk ud af vores lille forløb hver gang, men vi skaber nogle virkelig inspirerende rollemodeller, som forhåbentlig kan gøre en forskel for de kommende generationer”, siger Christopher Klüter.

Den første undervisningsgang blev afholdt i PROSAs lokaler søndag den 5. december, og den første lektiecafé fandt sted den 16. december.

Du kan læse mere om Hack Your Future her