Sådan bliver du kompenseret for store bededag

Penge eller fridag i stedet for store bededag

Din arbejdsgiver skal enten betale dig et løntillæg på 0,45 procent af din årsløn – hvilket svarer til værdien af en almindelig arbejdsdag – eller give dig en ny fridag.

Folketinget afskaffede i februar store bededag, og dagen vil fra 2024 være en helt almindelig arbejdsdag, hvad enten du er månedslønnet eller timelønnet. Fordi du skal arbejde en ekstra dag om året, skal din arbejdsgiver også kompensere dig for, at du har en fridag mindre. Din arbejdsgiver skal derfor enten betale dig et løntillæg på 0,45 procent af din årsløn, hvilket svarer til værdien af en almindelig arbejdsdag, eller give dig en ny fridag.

Du optjener løbende løntillægget af din aktuelle løn, og det beregnes derfor af din fastpåregnelige løn. Din fast påregnelige løn er din månedsløn samt eventuelle tillæg for for eksempel vagter, rådighedstillæg, provision og din arbejdsgivers pensionsbidrag.

Der er i loven ikke lagt op til, at valget mellem tillæg eller fridag er noget, der skal aftales med medarbejderne. Det er din arbejdsgivers suveræne ret at bestemme, hvilken løsning de vil gå med. Hvis din arbejdsgiver vælger at betale tillægget, så lægger loven op til to forskellige modeller for udbetaling af tillægget.

Din arbejdsgiver kan enten vælge at udbetale det to gange om året sammen med lønnen for maj og august. Det er de samme måneder, hvor du også vil få dit ferietillæg udbetalt. Din arbejdsgiver kan også vælge at udbetale tillægget løbende hver måned.

Uanset hvordan din arbejdsgiver betaler tillægget, så skal du, set over et år, have 0,45 procent af din årsløn oveni.

Hvis du er på barsel uden fuld løn i løbet af året, har du samme ret til løntillægget, som hvis du havde været på arbejde. Medarbejdere, der holder orlov uden løn, optjener ikke tillægget i den periode. Hvis du fratræder i løbet af året, skal dit løntillæg afregnes forholdsmæssigt, hvis du ikke får det udbetalt løbende hver måned.

Gode råd fra PROSA, hvis du får tillægget:

  • Tjek på din lønseddel, om du får udbetalt dit store bededags-tillæg, hvis du ikke får en ny fridag. Vær obs på, at din arbejdsgiver har to forskellige muligheder til udbetaling.
  • Hvis du ikke får dit tillæg løbende eller i maj og august, så kontakt PROSA.
  • Husk, at det er alle dine løndele, der beregnes tillæg af. Der kan dog være aftalt andet for eventuelle bonusser.

> Læs mere om store bededag