Skolebørn har ret til private data

Chromebooksag - Google - skolelever

53 kommuner videregiver ulovligt skoleelevers personoplysninger til Google. Nu argumenterer KL for en legalisering af kommunernes praksis, derfor har PROSA og andre aktører nu indsendt et åbent brev til tre ministre.

Formand for PROSA – Forbundet af It-professionelle Niels Bertelsen siger:

”Jeg er overrasket over, at KL argumenterer for, at Folketinget skal legalisere kommunernes ulovlige praksis, blot fordi de har investeret i et system, der hele tiden har været juridisk tvivlsomt. Sagen er skelsættende, fordi den grundlæggende handler om, at der er visse typer af systemer, som man er nødt til at afstå fra at lade techgiganerne drive, hvis vi skal sikre borgernes privatliv på en forsvarlig måde.”

Niels Bertelsen fortsætter:

”Der findes alternativer. Hvorfor ikke bruger dem, drive systemerne selv eller få techgiganterne til at tilbyde en version af deres services, som der er armslængde til. Grundlæggende handler sagen om, hvorvidt KL kan få Folketinget til at rette ind på et af deres egne fodfejl. En privat virksomhed ville næppe kunne tvinge Folketinget til noget lignende. Og havde det ikke været mere rimeligt, hvis kommunerne havde sikret sig, at systemerne var klart lovlige, før de investerede? Der er ingen tvivl om, at vi som samfund står overfor et gigantisk oprydningsarbejde i ifht. digitale løsninger, der er blevet implementeret uden øje for cybersikkerhed eller dataetik. Men det er præcis der, Europa står lige nu og det skal vi tage alvorligt og ikke bare snige os om udenom. Det tager tid at rydde op og det er værd at tage sagerne en ad gangen, men at ændre en fornuftig lovgivning er ikke den rigtige vej.”

PROSA, IDA, DM, IT-poltitisk Forening, Tech & Trivsel og Forbrugerrådet Tænk står sammen i den skelsættende Chromebook-sag, hvor Kommunernes Landsforening forsøger at få Folketinget til at legalisere ulovlig videregivelse af skoleelevers data til bl.a. Google. Datatilsynet har for nyligt givet påbud til kommunerne om at stoppe videregivelse af elevernes data. KL argumenterer dog bl.a. med, at det vil give sort skærm efter sommerferien, og at der er tale om en betydelig investering i de pågældende systemer. Derfor har PROSA og de andre organisationer indsendt et åbent brev til tre ministre med kopi til Digitaliseringsstyrelsen.
Du kan læse brevet her​​​​​​​