FAQ til PROSAs privatlivskort

Hvad er der på privatlivskortet?

Privatlivskortet består af 2 elementer – en traditionel USB-hukommelse og et boot-medie. 

Hvad er et boot-medie?

Et boot-medie består typisk af et operativsystem.

Når computeren sættes til at starte/boote mediet, vil mediets boot-sekvens instruere pc’en om, at det er USB-enhedens operativsystem, der skal starte.

USB-enhedens operativsystem hedder Tails.

Hvordan startes Tails op?

  1. Sæt USB-enheden i en slukket computer.
  2. Tænd computeren.
  3. vælg at starte op på USB-cdrom enheden.

Mange computere vil automatisk genkende USB-enheden og tilbyde, at du kan starte op på denne i stedet for via harddisken.

Hvorfor virker det ikke på min computer?

Nogle computere, skal have ændret på boot-rækkefølgen, før det er muligt at starte op i Tails - her skal du ind i BIOS.

Hvordan kommer jeg ind i BIOS og ændrer Boot-rækkefølgen?

Der er forskellige måder at tilgå BIOS på: Her er en guide, hvor du kan finde din computer, og se hvordan du kommer ind i BIOS.

Hvordan ændrer jeg tastaturet til Dansk udgave?

Som standard står Tails til Engelsk (US) tastatur - der er tegnene ikke placeret på sammen måde, og der mangler blandt andet ÆØÅ. Angiv derfor tastatur-sproget, inden du arbejder med Tails.

Du kan ændre sprog og lokation nede i bunden af skærmbilledet, inden du logger på Tails – yderst til højre kan du ændre tastaturet.

Vejledning:

Når du klikker på tastaturikonet, kommer tastaturet frem, og nederst til højre står der Engelsk (US). Hvis du klikker på denne tast, kommer der en menu frem, hvor du skal vælge ’Other…’, da dansk ikke fremgår på listen. Vælg ’Danish’.

Hvorfor kan jeg ikke gemme noget i Tails?

Den Tails-udgave, der er på privatlivskortet, kører som en Live Cd.

Dette er langt den sikreste udgave af Tails – da alt data slettes, når maskinen lukkes ned, hvilket sikrer at du forbliver anonym.

Skulle din USB-enhed blive stjålet eller gå tabt, kan ingen på nogen måde finde noget omkring dine personlige oplysninger – fordi de ikke bliver gemt fysisk på kortet.

Dette kan virke som en irriterende feature i det daglige, men for at sikre 100 % anonymitet anbefaler både PROSA og Tails, at man benytter systemet på denne måde. 

Hvorfor kan jeg ikke opgradere min Tails?

Live CD-udgaven kan ikke automatisk opgraderes. Du skal tænke på denne installation som værende skrivebeskyttet – ligesom en CD-rom.
Den nyeste udgave kan dog hentes på Tails hjemmeside og installeres oven på den gamle udgave.

Alternativt kan du vælge at overføre Tails til den anden del af USB-enheden via Tails egen installer. Hvis du bruger denne feature, kan du installere og opgradere samtidigt.

Hvad er forskellen på Live Cd og installeret udgave?

Live CD-udgaven er, som tidligere beskrevet, 100 % anonym. Du kan ikke komme til at gemme data på USB-enheden ved et uheld – dette er ikke muligt.

Automatisk rekonfigurering:

Den installerede udgave gør det muligt at oprette et permanent krypteret lager på USB-enheden – hvor du skal angive en krypteringsnøgle for at åbne lageret (bør kun bruges af avancerede brugere).

Endnu en bonus ved den installerede udgave er, at du kan opgradere Tails til nyeste version – den vil selv komme og fortælle, at der er en ny version, hvor du kan klikke på ’Installer nu" eller "Vent til senere’.

Når man sætter processen i gang, sørger Tails selv for at hente seneste udgave af operativsystemet fra en sikker server som Tails-organisationen selv styrer.

Her er en guide til manuel rekonfigurering (persistent volume)

Hvad indeholder boot-mediet?

Privatlivskortet har installeret operativsystemet Tails på boot-mediet. Tails sikrer 100 % anonymiseret adgang til nettet.

Når du kører Tails på din computer, bliver alt din internettrafik ledt via TOR-netværket. Din MAC-adresse på din maskine bliver også ændret til en anden end den, din maskine normalt bruger.

Den variant, vi har installeret af Tails, er dens mest anonyme variant, hvor du ikke kan gemme data på USB-enheden og dermed komme til at kompromittere din sikkerhed.

NB! Hvis du kører på et netværk, der kræver en godkendt MAC-adresse (hvis du kører med MAC-filter), så er det muligt at slå Tails MAC feature fra - det anbefaler vi ikke, da du så bliver mere sporbar på netværket.

Mere om Tails

Vil du gerne vide endnu mere om Tails, så er det muligt at læse direkte i Tails egen FAQ her.

Sidst revideret

29. januar 2021

Ansvarlig

Ole Tange

it-politisk rådgiver

ota@prosa.dk