Ansættelsesforhold

Ferie betyder også fri for mobil og mails – hvis du ønsker det

Ferielovens formål er rekreativt, så ferie skal bruges på at slappe af og holde fri. Men hvad er du så forpligtiget til, hvis du alligevel sniger dig til at kigge på arbejdsmobilen eller læser mails, mens du skulle slappe af?

Hvad skal man besvare, og hvad kan vente?
Hvis du får en mail eller et opkald fra din arbejdsgiver, hvor du bliver bedt om hjælp til et hastende spørgsmål, så kollegaer, der ikke er på ferie, kan komme videre med opgaver, så kan det være fint, at du selvfølgelig svarer. Men bliver du bedt om at udføre en opgave, som sagtens kan vente til efter din ferie, så må du gerne sige nej eller helt lade være med at svare på mailen. 

Kan arbejdsgiver kræve, at du arbejder under din ferie?
Din arbejdsgiver må ikke bede dig om, at du tager din arbejdstelefon med på ferie, så du kan tjekke mails og opkald, mens du holder ferie. Det gælder både, hvis din chef beder dig direkte om at tage den med, eller hvis der er en uudtalt forventning om, at den har du naturligvis med dig på ferie. Hvis arbejdsgiver alligevel beder om, at du arbejder under din ferie, så har du ret til erstatningsferie for den dag, du arbejder, da hele feriedagen alligevel er afbrudt. PROSA anbefaler, at erstatningsferie aftales konkret på forhånd, før du går i gang med opgaven, så der er klarhed over forventninger og rettigheder. Det er kun i meget sjældne tilfælde, at din chef kan kræve, at du arbejder i din ferie. Det vil kun være i de situationer, hvor der er opstået et konkret og akut problem på arbejdspladsen, og du er den eneste, der kan løse problemet. 

Og hvad hvis jeg nu bare trænger til at trække stikket helt?
Er du i en situation, hvor du kan mærke at ferien er yderst tiltrængt, og at det vil presse dig, hvis der kommer mails eller opkald, og kutymen på arbejdspladsen fx er, at man står lidt til rådighed, mens man er på ferie, så kan det være en god idé at fortælle din chef om dit behov for ferie uden afbrydelser, inden du går fra kontoret og lave en aftale om, at du lader din arbejdsmobil blive helt hjemme, når du rejser ud. 

Rigtig god ferie!