Ansættelsesforhold, Arbejdsmarkedet

IBM indleder massefyringsforhandlinger med svinestreg

Meld dig frivilligt til at fratræde og bliv ubetinget fritstillet med fuld løn. Sådan lød tilbuddet fra IBM ved de indledende forhandlinger om massefyring af 325 medarbejdere i it-gigantens danske kontor. 130 medarbejdere tog imod tilbuddet om frivillig fratrædelse, men så ændrede IBM vilkårene.

Mindre end en tredjedel af 130 medarbejdere, der på opfordring af IBM meldte sig til frivillige fratrædelser, får nu den fritstilling med løn, som de blev stillet i udsigt.

- IBM har appelleret til dem, der kunne have lyst til at forlade virksomheden på gunstige vilkår, når de så har sagt ja, så fjerner man de gunstige vilkår. Det er svigagtigt, siger John Jørgensen, faglig konsulent i PROSA. Han har tæt kontakt med medlemmerne på IBM og de tillidsvalgte, der forhandler vilkårene for masseafskedigelsen på vegne af PROSAs medlemmer. Han oplever en klar reaktion:

- Medlemmerne er vrede. Vi taler både med dem, der har søgt frivilligaftalen og dem, der venter på måske at blive fyret. De, der ikke har søgt frivilligaftalen, er indignerede på vegne af de kolleger, der stak snotten frem og endte med at få en lang næse.

Medarbejdere, der får den rene aftale, fritstilles efter 28. januar. Der kan dog være opgaver, de skal hjælpe med at overdrage eller dokumentere, efter de er blevet fristillet. Dem, der ikke får det, de var blevet stillet i udsigt, skal blive og overdrage opgaverne i en ikke præcist defineret periode. Derefter bliver de suspenderet. Det vil sige, at IBM beholder kontakten og rådigheden til den enkelte medarbejder, som godt kan gå ud og tage et nyt job, men stadig skal stå til rådighed for spørgsmål og svar til IBM.

Den danske afdeling af IBM har annonceret, at de 325 medarbejdere bliver fyret med udgangen af januar. Afskedigelserne er en del af en samlet europæisk reduktionsplan, hvor flere end 10.000 IBM-ansatte mister deres job.