Overenskomster

It-ansatte i staten stemmer ja til ny overenskomst

Godt 90 procent af de stemmeafgivende havde stemt for de it-ansatte i statens nye overenskomst, da afstemningen sluttede 14. april. ”Det er en tilfredsstillende overenskomst i konteksten af coronakrisen, og jeg er glad for, at de, som har stemt, kan se, at det ikke kunne være anderledes”, siger Morten Rønne, forbundssekretær i PROSA.

263 ud af 715 stemmeberettigede PROSA Offentlig-medlemmer har stemt om den nye overenskomst for it-ansatte i staten. Det giver en stemmeprocent på 36,8. Heraf stemte 91,6 procent ja, 4,5 procent stemte nej, og 3,8 procent stemte blankt. Dermed har medlemmerne godkendt overenskomsten.

- Det er positivt, at medlemmerne støtter op, men det er frustrerende, at vi ikke kan få arbejdsgiverne med på relevante ændringer. Jeg forstår godt, hvis medlemmerne føler, at der ikke sker meget nyt ved de her forhandlinger, og jeg tror også, at det er derfor, at stemmeprocenten ikke er højere. Men den stilstand er et udtryk for, at vi vil meget forskellige ting, siger forbundssekretær Morten Rønne på vegne af PROSA Offentlig og peger for eksempel på hjemmearbejde som et relevant område at opdatere aftalerne på:

- Vi har alle lært noget under coronakrisen, og alligevel kunne vi ikke komme nogen vegne med aftalen om hjemmearbejde. Men arbejdsgiverne vil gerne fjerne alle regler og synes i øvrigt ikke, at medarbejderne skal brokke sig. Så der er noget vundet ved, at arbejdsgiverne ikke kan gennemføre det, selvom det ser ud som om, at forhandlingerne ikke fører til noget.

En tilfredsstillende overenskomst

Overenskomsten gælder med tilbagevirkende kraft fra 1. april 2021 og sikrer reallønnen med en lønstigning på i alt 4,42 procent i den treårige overenskomstperiode. Derudover videreføres reguleringsordningen, så lønudviklingen i staten følger med den private lønudvikling. De to forhold er de væsentligste resultater i overenskomsten, vurderer Morten Rønne:

- Reallønssikringen og reguleringsordningen var vigtige at få, men det er kun lige det nødvendige, og der er ikke meget at tale om i forhold til nye rettigheder. Her er kun seniorordningen en reel fremgang. Men det er en tilfredsstillende overenskomst i konteksten af coronakrisen, og jeg er glad for, at de, som har stemt, kan se, at det ikke kunne være anderledes. Jeg savner dog at vide, hvad resten mener. Det antager vi jo nu, men vi ved det reelt ikke. opsummerer Morten Rønne, som opfordrer til, at flere stemmer om overenskomsten fremover:

- Stemmeprocenten er vigtig, fordi det viser over for arbejdsgiver, at der er en opbakning til det, vi siger til forhandlingerne. Der er en signalværdi, hvor vi står stærkere over for arbejdsgiverne, hvis stemmeprocenten er højere.

Du kan læse mere om overenskomstens resultater i PROSA Offentligs orientering om overenskomstresultatet.

Læs mere og se takster og vilkår i OK21-aftalen for hele det statslige område her.

Her er de vigtigste resultater i den nye overenskomst

  • Reallønnen sikres med en lønstigning på i alt 4,42 procent i den treårige overenskomstperiode.
  • Reguleringsordningen videreføres – den sikrer, at statsansattes lønninger reguleres med 80 procent af stigningen eller nedgangen på det private arbejdsmarked.
  • En ny seniorbonusordning med valgfrihed mellem løn, frihed og pension. Ordningen har en værdi på op til to dage fri om året for alle medarbejdere på 62 år og derover.
  • Statens kompetencefonde videreføres.