Arbejdsløshed, Arbejdsmarkedet

IT-branchen tilbage på sporet

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at den samlede danske it-branche er på vej op igen. Omsætningen i tredje kvartal 2020 var højere end samme periode sidste år.

Den danske it-branche er ved at genfinde sit momentum fra før coronakrisen. Således voksede både omsætningen, eksporten og antallet af ansatte i it-branchen i 3. kvartal 2020, viser nye tal fra Danmarks Statistik og Dansk Erhverv.

Den samlede omsætning lå på 63,3 milliarder kroner, og det svarer til en stigning på 3,1 procent i forhold til samme periode i 2019 – altså før coronakrisen.

”Det ser ud som om, at branchen som helhed er tilbage på den positive vækstrejse, som har kendetegnet den i flere år”, siger Natasha Friis Saxberg, der er direktør i IT-Branchen.

Især it-konsulentbranchen og engroshandlen med it-udstyr havde medvind, og det forklarer Natasha Friis Saxberg med, at der efter forårets nedlukning for alvor kom fart på virksomhedernes digitale transformation.

Vækst i eksporten

Den samlede eksport nåede 20,6 milliarder kroner – en vækst på 4,8 procent i forhold til samme periode sidste år – og på trods af coronakrisen har der aldrig været flere medarbejdere i it-branchen. Den største vækst er blandt it-konsulenter (+1.080 ansatte) og softwareudviklere (+288 ansatte).

Det understreger ifølge IT-Branchen virksomhedernes behov for hjælp til at udvikle digitale forretningsmodeller, så de er mere modstandsdygtige og digitaliseringsparate fremover.

”Det er godt at se, at vi på trods af den globale pandemi stadig står stærkt, og at danske løsninger fortsat efterspørges internationalt. Det tegner rigtigt godt for branchen, at vi har flere markeder, der efterspørger danske it-løsninger og services”, siger Natasha Friis Saxberg.

Udviklingen vender

PROSA er ikke umiddelbart i stand til at bekræfte tallene, men. næstformand Hanne Lykke Jespersen håber, at de positive vinde vil afspejle sig i de kommende ledighedstal.

”Det er meget glædeligt, hvis udviklingen nu vender hurtigt. Vi har ellers set med bekymring på vores ledighedstal fra i efteråret, hvor de har ligget langt over det normale – faktisk højere end på noget tidspunkt under finanskrisen. Så det er rigtig glædeligt for PROSA og ikke mindst for medlemmerne, hvis det er vendt for alvor”, siger Hanne Lykke Jespersen.

Fredag udsender PROSA årets store spørgeskemaundersøgelse til medlemmerne, som belyser løn- og arbejdsforholdene på landets it-arbejdspladser.