Mænd i it-branchen gør for lidt brug af barsel

PROSAs seneste undersøgelse viser, at mænd i it-branchen gør mindre brug af barsel end i en række andre fag, og det skal vi lave om på mener næstformand Curt Kjærsgaard Raavig.

Muligheden for barsel er en tilkæmpet gave, som begge køn bør udnytte mest muligt. Derfor skal mænd i it-branchen også være bedre til at gøre brug af den.
Det fastslår Curt Kjærsgaard Raavig, der er næstformand i de it-professionelles fagforening, PROSA.

”PROSAs seneste undersøgelse viser, at mænd i it-branchen gør mindre brug af barsel end i en række andre fag. Det skal vi have lavet om på,” siger han.

It-ansatte mænd holder i gennemsnit 10 ugers barsel 

Det viser tal fra PROSAs seneste lønstatistik, hvor respondenterne også har svaret på spørgsmål om deres brug af orlov og barsel.

Tallet er lavere end i en række øvrige fag, og det ærgrer PROSA-næstformand Curt Kjærsgaard Raavig.

”Vi har virkelig kæmpet hårdt for, at der skulle bedre rettigheder til barsel for begge køn og for medfædre og medmødre. Der er vi faktisk nået et godt stykke, og derfor håber jeg også, at vores medlemmer, altså it-folk, vil gøre mere brug af dem,” siger han.

Pusterum til familien

Ifølge Curt Kjærsgaard Raavig er 10 uger i gennemsnit for lidt.

”Det skal vi have lavet om på. Vi står med et fag, som kan være utroligt stressende og presset af deadlines og perioder med store arbejdsmængder. Samtidig står vi med et familiebillede, som er presset på tid, og hvor der faktisk er en del, som begynder at vende hele trædemøllen ryggen, fordi det er for hårdt at få puslespillet til at gå op, og stressen stiger,” siger Curt Kjærsgaard Raavig og forsætter: 

”Netop derfor skal vi også huske at gøre bedst mulig brug af de regler, som faktisk giver os et vigtigt pusterum til have tid til familien. Og det gælder blandt andet barsel til mænd. Det er mere end en rettighed – det er en tilkæmpet gave. Så jeg vil gerne benytte Grundlovsdag – som også er Fars dag – til at råbe vagt i gevær.” 

Ville ønske jeg havde gjort brug af muligheden

Curt Kjærsgaard Raavig er godt klar over, at it-branchen traditionelt har været et mandefag, og at fokus på barsel måske ikke har fyldt så meget på gangene som andre steder. 

Nogle vil måske ligefrem have følt sig nervøse ved at italesætte deres ønske om at tage længere barsel som mænd, påpeger næstformanden. 

”Der er en kulturændring i de her år. Heldigvis. Men vi står ofte med mindre firmaer eller nogle krav til deadlines og karriere, som gør, at man måske ikke tør kræve sin ret, eller at det virker unaturligt at spørge. Og ja, der er også en grad af økonomi i det for nogen,” siger næstformanden. 

”Jeg ville ønske, at jeg selv havde haft de muligheder, da jeg fik små børn og havde drøntravlt med it-arbejde. Det synes jeg faktisk stadig kan give mig en snert af dårlig samvittighed – både over for mine børn og for mig selv ved at have gået glip af noget så vigtigt.” 

> Læs mere om barsel

> Se resultaterne af PROSAs lønstatistik