Grøn it

PROSA bliver medlem af Right to Repair

Som den første fagforening er PROSA blevet medlem af bevægelsen Right to Repair Europe, der arbejder for at indføre minimumsstandarder for design af it-udstyr, så det kan repareres i stedet for at skulle erstattes af nyt.

- Repair-bevægelsen vil gøre det til normen at reparere i stedet for at købe nyt, og det er et konkret skridt i den grønne omstilling, vi som it-fagforening kan være med til at tage, siger Amanda Christiansen, forbundssekretær i PROSA.

Right To Repair blev stiftet i 2019, og målet at få EU til at indføre minimumsstandarder for design af it-udstyr og smartphones samt at sikre nem og billig adgang til reparation i hele produktets levetid. Desuden ønsker Right To Repair et nyt EU-mærke for elektroniske produkter, som skal give en score, alt efter hvor reparationsvenligt produktet er.

- Ved at støtte Right to Repair-bevægelsen kan vi forhåbentlig inspirere andre fagforeninger til at gøre det samme. I fællesskab kan vi skabe et politisk pres for it-produkter, der har længere holdbarhed end i dag og dermed spare på vores fælles ressourcer, siger Amanda Christiansen.

Hvad sker der nu?
- Nu skal vi have gang i work shops, hvor medlemmer kan lære at reparere forskellige it-produkter. Her vil vi udlevere et kit, så man har de grundlæggende værktøjer – der er for eksempel ofte ret små dele i it-produkter, der kræver særlige skruetrækkere. Vi planlægger work shops i både København og Jylland, og medlemmer vil kunne finde dem i kursuskalenderen, når de formentlig i oktober er klar til tilmelding, siger Amanda Christiansen.

NB: Opdateret 15. oktober med links til works shops:

Århus: https://www.prosa.dk/kurser/arrangementer/repair-cafe-i-aarhus

København: https://www.prosa.dk/kurser/arrangementer/repair-cafe-i-koebenhavn

Læs mere om Right to Repair her: https://repair.eu/about/  

PROSA fejer for egen dør

PROSAs interne arbejdsgruppe for grøn it vil nu udarbejde en intern politik for reparationskrav og afskaffelse af it-produkter. Samtidig udarbejdes et CO2-regnskab for organisationen, for at få klarhed over, hvordan PROSAs CO2-aftryk kan mindskes.