Uddannelse, Dansk it-politik

PROSA: Ny uddannelsesaftale lover godt

De it-professionelles fagforening hilser ny aftale om 4.500 nye studiepladser indenfor it og teknologi velkommen. ”Der vil også være brug for de teknisk tunge it-uddannelser på den anden side af coronakrisen”, lyder det fra PROSA.

En ny politisk aftale, der åbner for 4.500 nye studiepladser på en række videregående uddannelser indenfor it og teknologi, giver en unik mulighed for på sigt at styrke hele det danske it-arbejdsmarked, hvor erhvervslivet efterspørger kvalificeret arbejdskraft.

”I PROSA er vi glade for, at der bliver sat fokus på it-uddannelserne. Der har længe været en stor efterspørgsel på it-medarbejdere med høj teknisk faglighed, og det vil der også være i fremtiden. Krisen har i den grad vist os, at it er kommet for at blive. Derfor er det positivt, at alle Folketingets partier nu vælger at prioritere it-uddannelser”, siger Michael Tøttrup, der er ledelseskonsulent i PROSA.

Aftalen lægger op til, at der skal oprettes flere pladser på uddannelser med lav ledighed blandt dimittenderne og dermed gode muligheder for beskæftigelse. Det bør ifølge Michael Tøttrup betyde, at man fra politisk hold genovervejer, hvilke uddannelser der skal være underlagt dimensionering.

”Det er fornuftigt, at man har fokus på uddannelser, der ikke er dimensioneret. Men det skurrer lidt i ørerne, når man ved, at datamatikeruddannelsen, der er klart den største uddannelse indenfor programmering og systemudvikling, er dimensioneret. Primært fordi den i dimensioneringsmodellen er slået sammen med multimediedesigneruddannelsen, der har en notorisk høj ledighed”, siger Michael Tøttrup.

Tusindvis af unge søger hvert år til udlandet for at uddanne sig, men coronakrisen har resulteret i, at flere universiteter i udlandet har lukket for optag fra gæstestuderende fra andre lande. Der vil derfor allerede være et behov for flere pladser til danske studerende i efterårssemestret 2020, vurderer partierne bag aftalen.

Op til 10.000 ekstra ansøgere forventes at søge i 2020 og 2021, men det er en prioritering, at de fleste pladser skal være oprettet allerede i 2020.