Stress koster samfundet 55 milliarder kroner

Stress på arbejdspladsen

​​​​​​​En ny analyse fra AE viser, at arbejdsrelateret stress sænker arbejdsudbuddet med 55.600 fuldtidsbeskæftigede om året. Det svarer til et velstandstab på hele 55 mia. kr. om året.

Ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser, at stress hvert år sænker det effektive arbejdsudbud og koster statskassen, hvad der svarer til et tab i Danmarks bruttonationalprodukt på 55 milliarder kroner årligt.

”Som fagforening kan vi ikke acceptere stress og mistrivsel blandt ansatte. Det er uacceptabelt høje tal både menneskeligt og for samfundet. Det kræver handling og forstærket fokus på alle arbejdspladser. Det skal være sundhedsmæssigt forsvarligt at gå på arbejde. Du har krav på ikke at blive syg eller ødelagt af at passe dit arbejde. Husk det er i høj grad din arbejdsgivers ansvar at sikre arbejdsforhold, som ikke skader helbredet, hverken fysisk eller psykisk. Derfor skal vi have fokus på stress, vi skal tale om stress, og om forebyggelse, og det skal være et tema på alle arbejdspladser," siger Morten Rønne, forbundssekretær i PROSA.

Loven om arbejdsmiljø dækker både fysiske og psykiske forhold, der har betydning for arbejdsmiljøet. Det er ledelsen på virksomheden, der har ansvaret for en forsvarlig planlægning og tilrettelæggelse af arbejdets udførelse. Derfor bør du altid henvende dig til din leder, hvis du oplever stress hos kollega eller dig selv. Din arbejdsmiljørepræsentant kan også sætte fokus på stress ved den årlige arbejdsmiljødrøftelse og/eller arbejdspladsvurderingen (APV), som skal foretages minimum hvert 3 år.

BFA Kontor (Branchefællesskaberne for arbejdsmiljø) har udarbejdet en pjece Tag hånd om stressen, som man med fordel kan lade sig inspirere af i virksomheden. Og du kan altid tage fat i din fagforening, som kan hjælpe dig.
> Kontakt PROSA 

Erfaringerne fra BFA’erne er, at deres håndholdte, målrettede og branchespecifikke indsats er efterspurgt og har en stor værdi og at de bidrager særligt positivt til arbejdspladsernes arbejdsmiljøindsats med at reducere og forebygge arbejdsmiljøproblemer.

> Læs mere om stress