Syngende protest mod dagpengeforringelser

De omkring 4.000 studerende, der er medlemmer af de it-professionelles fagforbund PROSA, afleverer syngende protest til Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

”Vi vil ikke finde os i yderligere forringelser af dimittendsatsen”.

Sådan lyder det fra medlemmerne af PROSA/UNG og PROSA/STUD, som er de it-studerendes lokalafdeling i PROSA.

Fredag lod de deres frustrationer over regeringens planlagte forringelser af dagpengereglerne få frit spil foran Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) på Islands Brygge i København. Det skete i form af en protestsang med titlen ”Vi råber op” skrevet og fremført af politisk musiker Karina Willumsen.

”Vi synes, det er uacceptabelt, at FH støtter en reform, der slår så hårdt på de unge. Når de støtter reformen, støtter de også den tåbelige tilgang til arbejdsløse dimittender, nemlig at de er dovne og kan tvinges i arbejde, hvis vi bare presser dem nok på pengepungen”, siger Amanda Christiansen, der er forbundssekretær i PROSA.

Regeringens udspil lægger op til at beskære de nyuddannedes dagpenge med en tredjedel fra de nuværende 13.815 kroner om måneden til bare 9.500 kroner. Desuden ønsker regeringen at skære de unges dagpengeperiode fra to til blot et enkelt år.

Spareplanen flytter penge fra dimittenderne til de mangeårige a-kassemedlemmer, som til gengæld kan få en højere dagpengesats i de første måneders ledighed. Men det falder ikke i god jord hos PROSAs studerende.

”FH skal støtte op om de unge og tale for de unge. FH skal understrege for regeringen, at der stadig er brug for flere midler til dagpengesystemet, som FH selv beskriver som udhulet, og at det ikke er en løsning bare at omfordele midlerne”, siger Amanda Christiansen.

Med protestsangen håber hun, at ledelsen i FH, der hidtil har været tavs i spørgsmålet om at beskære de nyuddannedes dagpengesats, endelig åbner munden.

”Vi vil sørge for, at de hører os, og vi håber, at de kan genfinde fællesskabsfølelsen og solidariteten gennem musikkens gave. Vi vil ikke længere sidde i stilhed, når vi bliver kastet under bussen”, siger Amanda Christiansen.

"Vi råber op"

Tekst og musik: Karina Willumsen

Vi råber op
Vi siger stop
Vi går på gaden, barrikaden
for at I skal vågne op

Hvordan kan det være god økonomi
at skabe et helt generationstyveri?
Hvor ingen rigtig vinder, men de unge taber mest
Det kan være, at I tier, men vi lover, vi er flest

Der råber op
Der siger stop
Der går på gaden, barrikaden
for at I skal vågne op

Hvordan kan det være god politik
at bøje nakken, stoppe snakken, sige ja til hvad man fik
Vi stiller os i vejen og går ikke uden svar
Har I glemt, hvem I er, og hvor I egentlig kommer fra?

Vi råber op
Vi siger stop
Vi går på gaden, barrikaden
for at I skal vågne op

Og får I en chance, tør I tage den og bruge?
Den stemme, vi har givet jer, den tillid og den tro?
Og tager I det på jer og bruger jeres magt?
Ingen har fortjent den linje, der er lagt