It-ansatte i staten er sikret reallønnen i 3-årigt forlig

ArbejdsmarkedIT FagforeningIT LønOverenskomstReguleringStartløn
Overenskomsten for ansatte i staten blev forhandlet på plads 6. februar. Med aftalen sikres de ansattes realløn, og reguleringsordningen videreføres, så lønudviklingen i staten følger med den private lønudvikling.

- Det er et tilfredsstillende resultat. Den aktuelle pandemitilstand har skabt usikkerhed om økonomien i samfundet, og derfor satte skatteministeren en hård, lav økonomisk ramme. I det lys er det godt at sikre reallønnen. Hvis det private så buldrer derudaf igen inden for overenskomstperioden, sikrer reguleringsordningen, at de statsansattes lønninger følger med, siger Morten Rønne, forbundssekretær i PROSA, på vegne af PROSA/Offentlig

Reallønnen sikres med en lønstigning på i alt 4,42 procent over tre år til statsansatte. Forhandlerne var skatteminister Morten Bødskov (S) på statens side og Rita Bundgaard, formand for CFU - Centralorganisationernes Fællesudvalg på lønmodtagersiden. PROSA er repræsenteret i CFU via CO10, som er paraplyorganisation for flere faglige organisationer.

Udover reallønssikring og reguleringsordning indeholder aftalen også en ny seniorbonusordning med valgfrihed mellem løn, frihed og pension. Ordningen har en værdi på op til to dage fri om året for alle medarbejdere på 62 år og derover. Der er også aftalt en videreførelse af statens kompetencefonde, og den grønne omstilling er et nyt tema.

Hvad sker der nu?

Den aktuelle aftale er en rammeaftale for hele det statslige område. Fra 15. februar til 15. marts forhandler tre PROSA-medlemmer udpeget af PROSA/Offentligs generalforsamling om vilkårene i PROSAs statslige it-overenskomst.

- Bestyrelsen har peget på krav om mere pension til løngrupper, der blandt andet indeholder specialister, som ofte er PROSA-medlemmer, men der er ikke i den brede ramme afsat penge til noget ekstra, så det bliver svære forhandlinger, vurderer Morten Rønne.

Forhandlingerne skal efterfølgende forelægges CO10, som vil anbefale medlemmer at stemme enten ja eller nej til resultatet.

Medlemmer af PROSA vil få resultatet til urafstemning hurtigst muligt efter 15. marts. Hvis medlemmerne godkender resultatet, vil en ny overenskomst for it-ansatte i staten træde i kraft 1. april og gælde for en treårig periode.

Læs mere og se takster og vilkår i OK21-aftalen her.

Relaterede nyheder

Det er tech-giganternes forretningsmodel som er farlig - ikke IT i sig selv
ReguleringSociale MedierTech-giganter

Det er tech-giganternes forretningsmodel som er farlig - ikke IT i sig selv

PROSA I ALTINGET: De store tech virksomheder udnytter vores hjerners evolution for at mine vores opmærksomhed til fare for vores velvære og vores demokrati. Samtidig tilsværter de synet på tech, og det er ærgerligt, skriver Niels Bertelsen i en kommentar i Altinget.
Gode takter i industriens overenskomst
Overenskomst

Gode takter i industriens overenskomst

Reallønnen er sikret, og der er opnået mere fleksibilitet til familielivet. Det er nogle af hovedpunkterne i den netop indgåede overenskomst på industriens område. Hos PROSA ser man det som gode takter, og den nye overenskomst er en god rettesnor for ”normallønsområdet”, der forhandles i disse uger, og som påvirker PROSAs medlemmer, lyder det.
Fokus på ansvarlig digitalisering og cybersikkerhed
AI kunstig intelligensDigitaliseringRegulering

Fokus på ansvarlig digitalisering og cybersikkerhed

PROSA i ITWatch: Vi forventer at blive taget med på råd, når der skal lovgives om ny teknologi i 2025, fortæller formand Niels Bertelsen bl.a. i et interview med ITWatch.