Arbejdsmiljø, Service fra PROSA

Få en repræsentant på arbejdspladsen

Hvad kan du bruge en repræsentant til, og hvad skal der til for at få en? PROSAs organizere har gode råd.

En repræsentant er din stemme over for ledelsen og en person – med mere eller mindre beskyttelse – som varetager dine og dine kollegers interesser. Synes du, chefen behandler dig uretfærdigt, eller mangler du nogen at diskutere din lønforhandlingsstrategi med? Så kan du bruge en repræsentant.

Der findes flere typer af repræsentanter – alt fra en medarbejderrepræsentant på en mindre arbejdsplads over tillidsrepræsentanter, der er beskyttet gennem en overenskomst, til et decideret samarbejdsudvalg på større arbejdspladser. Har I en medarbejderklub, kan I også vælge en eller flere repræsentanter til at samarbejde med ledelsen.

Talsperson: Vælges blandt medarbejderne og har ingen særlig beskyttelse, som for eksempel tillidsrepræsentanter har. Har I en klub med en talsperson, sørger han eller hun for at varetage jeres interesser, sikrer et godt samarbejde med ledelsen, deltager i fælles forhandlinger og kan hjælpe med individuelle forhandlinger.

Tillidsrepræsentant: Vælges, hvis I har en lokalaftale eller overenskomst, der giver ret til en tillidsrepræsentant. Han eller hun varetager samme opgaver som talspersonen, men har tillidsmandsbeskyttelse, hvilket blandt andet betyder, at han eller hun ikke kan fyres.

Arbejdsmiljørepræsentant: Har I ret til ved lov, hvis I er over 10 ansatte. Han eller hun har også tillidsmandsbeskyttelse og arbejder for at forbedre arbejdsmiljøet på arbejdspladsen og deltager i sikkerheds- og samarbejdsudvalg og bistår kolleger, hvis de har fået en arbejdsskade.

Høringsrepræsentant: Varetager samme opgaver som de to ovenstående, men til gengæld har alle arbejdspladser ret til at have en, hvis der er over 35 menige ansatte. Han eller hun nyder samme beskyttelse som tillidsrepræsentanter.

Samarbejdsudvalg: I private virksomheder er der ikke pligt til at oprette et samarbejdsudvalg, medmindre det er aftalt i en lokalaftale eller overenskomst. Er I over 35 ansatte, er der dog pligt til, at medarbejderne informeres og høres, og her kan det være en god idé at prøve at få et samarbejdsudvalg op at stå. Det består af repræsentanter for medarbejdere og ledelse, som blandt andet kan arbejde med personalepolitikker, sikre et godt arbejdsklima og diskutere, hvordan man bedst tackler forandringer på arbejdspladsen.

Repræsentant i virksomhedsbestyrelsen: Er du ansat i et A/S eller ApS, og har I været flere end 35 fuldtidsansatte i tre år, har I som medarbejdere ret til at vælge mindst en tredjedel af bestyrelsen og altid mindst to medlemmer.

Cookie-samtykke