Grund til optimisme – vejen mod datasuverænitet er åbnet

Donald TrumpIT PolitikIT Samfund
Selvom verden i den grad er usikker i øjeblikket, er der også grund til optimisme. Ikke mindst hvis vi retter øjnene mod open source, datasuverænitet og regulering. Det skriver PROSAs formand, Niels Bertelsen, i sin sommerhilsen.
PROSAs formand Niels Bertelsen
PROSAs formand Niels Bertelsen, fotograf: Jakob Boserup

Sommeren er heldigvis tiden, hvor de fleste danskere kan trække stikket ud, lukke arbejdsmailen ned og få en velfortjent pause. Og det trænger vi virkelig til.

For hvilket halvår vi har været igennem – både i Danmark og ude i verden. Det har været præget af voldsomme skift, uro og en lind strøm af forandringer.

Meget af det tager sin begyndelse den 20. januar, hvor magten skiftede hænder i USA. Den nye strategi – udviklet af Trump-lejren – kaldes "muscle velocity" og "flood the zone". Kort sagt: Maksimal hastighed og massiv informationsmætning.

Mængden af udmeldinger, tiltag og dekreter er så overvældende, at det bliver næsten umuligt at reagere eller diskutere – fordi der hele tiden sker noget nyt.

"America First" betyder i praksis også "Big Tech First".

Og det har vi i dén grad mærket. Medierne er blevet ramt af en tsunami af kontroversielle udmeldinger og beslutninger: America First, drømme om at købe Grønland, afvisning af klimahensyn, anti-woke-retorik, kryptospekulationer, masseudvisninger, trusler mod demonstranter og NATO-allierede, censur på universiteter, toldmure, og ikke mindst en fri leg for Big Tech.

Det hele har tromlet hen over gældende normer, traktater, alliancer og internationalt samarbejde.

"America First" betyder i praksis også "Big Tech First". Det handler om at indsamle data globalt, bruge det uden begrænsninger, udvikle kunstig intelligens uden ansvar og ignorere klimahensyn. Uden regulering. Og med en amerikansk regering, der kan få bagdørsadgang til teknologien, overvåge og slukke for andres systemer efter forgodtbefindende.

Sammen med en uforudsigelig amerikansk administration er det dybt foruroligende.

Politikerne er begyndt at lytte

Men som man siger: Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget.

For midt i uroen er der opstået en ny bevidsthed – både herhjemme og i resten af Europa. En forståelse og politisk vilje til at tage skeen i den anden hånd og gøre os fri af Big Techs monopol.

Vi taler nu om digital suverænitet. Om datasuverænitet. Om open source-løsninger. Om regulering. Om mobilforbud i klasselokalet og mindre dødsscrolling. Om at komme ud af de amerikanske skyer.

Der er en erkendelse af, at ureguleret amerikansk Big Tech – kombineret med kunstig intelligens – udgør en trussel mod vores demokrati, sundhed, trivsel og sikkerhed. Vi må tage ansvar for vores data, vores borgere og vores fælles fremtid.

Derfor ser vi nu reel vilje til investeringer og handling – og det haster.

Midt i uroen er der opstået en ny bevidsthed – både herhjemme og i resten af Europa.

På Folkemødet på Bornholm fyldte netop disse emner debatterne: Vejen frem går via datasuverænitet, europæisk udvikling, open source og massive investeringer i fælles udviklingsmiljøer mellem det offentlige og det private.

Politikerne lyttede.

Det er et afgørende skridt. Og det bør følges op med mange flere – og i løb.

I årevis – mere end 15 år – har vi advaret. Ofte uden held. Men nu er momentum her. Det skal fastholdes og udbygges. Også når sommeren er slut. Vi må holde politikerne fast. Vi skal fremme samarbejdet mellem offentlige og private udviklere. Vi skal styrke danske og europæiske open source-miljøer.

Og vi skal regulere.

Vi skal ind i kapløbet

Der er god grund til optimisme. Brugt klogt kan teknologi – herunder kunstig intelligens – forbedre alt fra livskvalitet og velfærd til sundhedsydelser og ligestilling. Men kun hvis vi vælger vores egen vej – frem for at koble os på lukkede amerikanske modeller.

Vi skal ind i kapløbet – men på demokratiske præmisser med respekt for privatliv og menneskelig trivsel. Alternativet er at blive kørt over og gjort afhængige af USA og Kina, som buldrer frem i et tempo, vi slet ikke kan matche på nuværende tidspunkt.

Derfor er det ekstra bekymrende, at antallet af studiepladser på IT-uddannelserne ikke stiger. Det vidner om manglende sammenhæng mellem ambitioner og handling. Her skal vi rykke – og PROSA vil arbejde hårdt for at sætte det på dagsordenen.

Det samme gælder teknologiforståelse i skolen. Vi skal ikke skræmme børn væk fra skærme, men lære dem at bruge dem konstruktivt og klogt. Væk fra doomscrolling, sociale medier og indhold, der fører til radikalisering eller et usundt krops- og forbrugsfokus.

Vi skal ind i kapløbet – men på demokratiske præmisser med respekt for privatliv og menneskelig trivsel.

Ser vi på unges skærmforbrug – de mange timer på TikTok, Instagram og Snapchat – er der grund til bekymring. Forestil dig, hvis bare en brøkdel af den tid blev brugt på meningsfulde, digitale fællesskaber og teknologisk nysgerrighed i stedet for afhængighed og ekstreme følelsespåvirkninger.

Derfor er der – midt i et uroligt og udfordrende halvår – faktisk grund til håb.

For vi er vågnet. Vi har set bagsiden – og vi har fået øje på en vej frem, hvor vi selv tager styringen. Hvor vi investerer i sund teknologisk udvikling og begejstring. Hvor vi sætter tempoet op – efter sommeren.

Og det kræver, at eksperter som PROSA og vores medlemmer engagerer sig og viser vejen. Det vil vi gøre.

Der er brug for os. For vores stemme, viden og dagsorden.

Med disse ord ønskes alle medlemmer og deres nærmeste en rigtig god sommer.

For efter ferien bliver det både travlt og spændende.