AI kunstig intelligensDiversitetIT Samfund

AI giver øget risiko for diskrimination

Når det offentlige bruger kunstig intelligens i sagsbehandlingen, skaber det risiko for diskrimination og manglende åbenhed om beslutninger, der kan have store konsekvenser for borgerne. Sådan lyder fra Institut for Menneske­rettigheder (IMR) i to nye analyser, der undersøger brugen af kunstig intelligens i den offentlige forvaltning. IMR fastslår, at det i en retsstat er et grund­læggende princip, at borgere og offentlighed skal kunne kigge magthaverne i kortene og få indsigt i de processer,...
Projektansættelser vokser i it-branchen
AnsættelseskontraktArbejdsmarkedBeskæftigelse

Projektansættelser vokser i it-branchen

Danske it-specialister bliver i højere grad rekrutteret som konsulenter på projektbasis til at løse opgaver på midlertidige kontrakter, der typisk varer et halvt år. Fra at udgøre 2-3 procent fylder projektansættelser nu 30 procent af forretningen hos rekrutteringsbureauet Randstad, fortæller administrerende direktør Nima Astanehdost til Finans: ”Jeg tror, det bliver dobbelt så stort i 2021. Det fylder ikke meget i Europa i forhold til i USA, men på grund af coronakrisen er det...
Digital suverænitet i EU
DigitaliseringInternationalIT Politik

Digital suverænitet i EU

Europa skal bruge omtrent 20 procent af EU’s gigantiske genopretningsfond efter coronakrisen på en massiv digital omstilling. Det svarer til 1.100 milliarder kroner, som ifølge EU-kommissionens næstformand, Margrethe Vestager, skal sikre digital suverænitet i Europa over de kommende ti år. ”Vi har set det åbenlyse behov under pandemien. Vi er nødt til at blive mindre afhængige af andre, når det gælder nøgleteknologier”, siger hun til Politiken. En vigtig søjle i EU’s nye plan bliver at øge...
Byg selv dine apps
SoftwareSoftwareudvikling

Byg selv dine apps

Ny bog af Jacob Bøtter introducerer 25 måder at bygge software eller automatisere arbejdsgange uden at skrive en eneste linje kode.
Afkodet: Martin Brummerstedt
Data scientistIT-arkitekt og dataanalytikerKodning

Afkodet: Martin Brummerstedt

Martin Brummerstedt har lært at kode ved siden af sit studie og gennem arbejdet. Han har en uddannelse i HA Almen fra CBS og arbejder som Data Scientist & Digital Projekt Manager hos Stylepit, hvor han har fokus på brug af data til at optimere drift og øge kundeoplevelsen.
Patientdata kan forudsige corona-dødelighed
AI kunstig intelligensDatalogForskning

Patientdata kan forudsige corona-dødelighed

Mads Nielsen, der er professor ved Datalogisk Institut på Københavns Universitet, har opfundet metode, hvor kunstig intelligens med 90 procent nøjagtighed kan vurdere, om folk vil dø af COVID-19 eller ej, baseret på faktorer som BMI, køn og blodtryk.
EU i klemme mellem techgiganter og ytringsfrihed
InternationalLovgivningTech-giganter

EU i klemme mellem techgiganter og ytringsfrihed

”Det er fortsat techgiganterne, der suverænt sætter grænserne for ytringsfriheden online", skriver Rikke Frank Jørgensen, der er seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder.
Kodekunst: ION
KodningKulturProgrammering

Kodekunst: ION

Den finske kodekunster Grigori Shevtsov skaber komplekst udseende geometri i 2D og 3D.
Mars: En sejr for open source
InternationalOpen Source

Mars: En sejr for open source

"Det er første gang, vi flyver med Linux på Mars", fortæller Tim Canham, der er Mars Helicopter Operations Lead ved NASA’s Jet Propulsion Laboratory (JPL).
Er der æg på Mars?
ForskningInternationalKodning

Er der æg på Mars?

Forskere på DTU spiller en nøglerolle i missionen til Mars, men på en god dag modtager de kun 6 megabyte data fra vores naboplanet. Ud fra det materiale skal de på kort tid vurdere, hvilke ordrer der via scripts og makroer skal sendes tilbage til Mars. En kompleks og udfordrende opgave, der har krævet mange overvejelser i arbejdet med software, fortæller professor John Leif Jørgensen. Og så er der alle påskeæggene.
Analyse: Syv skæve i ny link-lov
LovgivningPolitikereTech-giganter

Analyse: Syv skæve i ny link-lov

Regeringen vil ændre ophavsretsloven, så techgiganter skal betale for at bruge mediernes indhold. Men de gode hensigter rummer skjulte farer, skriver tech-analytiker Jon Lund i denne analyse.
Genåbning: Svar på jeres spørgsmål
ArbejdsmiljøJuraLovgivning

Genåbning: Svar på jeres spørgsmål

Er coronatest arbejdstid? Skal du have mundbind på i kantinen? Flere medlemmer har kontaktet PROSA med spørgsmål, efter de er vendt tilbage på arbejdspladsen. Her er svar fra PROSAs jurister: